Zoran Tegeltija

SM usvojio odluku o prekidu izdavanja viza i zatvaranju granica

  • 24.03.2020.19:25

Privremeno se zatvaraju Aerodromi Sarajevo, Mostar, Banjaluka i Tuzla. Stopira se izdavanje viza u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Te je odluke, između ostalih danas usvojio Savjet ministara. U okviru borbe protiv virusa korona, zabranjen je ulazak svim stranim državljanima u BiH, uz nekoliko izuzetaka.

"Od diplomata, ljudi koji dolaze kroz medicinsku pomoć, civine zaštite i onaj izuzetak koji je za nas vrlo speciofičan, jeste tranzit kroz Neum, jer morate da znate da se tamo odvija nesmetan saobraćaj između samog juga Hrvatske i ostatka Hrvatske, to je samo izuzetak koji postoji u tom dijelu", rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Određeno je i preko kojih graničnih prelaza će kroz BiH moći da prolazi roba. Prema Hrvatskoj su to prelazi Bijača, Gradiška, Šamac i Neum, prema Srbiji onaj na Rači, a prema Cenoj Gori, prelaz Klobuk-Ilino Brdo. Na robu koja u BiH dolazi u vidu humanitarne pomoći i medicinskog materijala upućenih javnim institucijama, privremeno se neće plaćati indirektni porez. 

Savjet ministara usvojio je danas i nacrt budžeta za tekuću godinu, iako su protiv bili ministri iz Republike Srpske. Tegeltija pojašnjava da prioriteti koju su navedeni u nacrtu budžeta ne odgovaraju trenutnoj situaciji, jer je pripreman u normalnim uslovima. Sada resurse, kaže Tegeltija, treba preusmjeriti u borbu protiv novog virusa. 

"Moramo doći, sjesti i prepakovati i odlučiti se šta je najpotrebnije u ovom trenutku BiH. Ja mislim da su u ovom trenutku mnogo potrebnije neke druge stvari, nego što su to nabavke automobila, zgrada, namještaja, ili tome slično. U budžetskim rezervama privremenog finansiranja ima dovoljno sredstava za nesmetano funckionisanje svih institucija", istakao je Tegeltija.

Jednoglasno je usvojena odluka o privremenom finansiranju za period od aprila do juna. Nacrt budžeta za 2020. sada ide pred Predsjedništvo BiH koje je i formalni predlagač. Što se odluke o zatvaranju aerodroma u BiH tiče, ona na snagu stupa 30. marta.