Čović o “šumovima”, Izetbegović o povratku povjerenja

Sljedeće sedmice zajednički sastanak SNSD-a, HDZ-a i SDA

  • 10.04.2019. 15:04

Delegacija SDA, predvođena predsjednikom stranke Bakirom Izetbegovićem, boravi u Mostaru, gdje je u Centrali HDZ-a održan sastanak dvije stranke.

Kako je najavljeno, tema razgovara bila je uspostavljanje Savjeta ministara BiH, ali i druge stavke vezane za saradnju dvije stranke.

U delegaciji SDA, koja je stigla u Mostar, osim Izetbegovića, prisutni su bili član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i generalni sekretar ove stranke Halid Genjac. 

Nakon sastanka, dvojica lidera stranaka SDA i HDZ-a obratila su se medijima.

Čović je kazao da je konačno vrijeme da se dogovori raspodjela resora na nivou Savjeta ministara BiH.

- Pojedinačno smo razgovarali o Savjetu ministara i dogovorili da trebamo sjesti i dogovoriti raspodjelu resora. Što se tiče Vlade FBiH, kazali smo da zajedno moramo tražiti rješenja kako bismo napravili reformsku agendu, gdje će prve tačke biti izmjena Izbornog zakona i grad Mostar jer su dogodine lokalni izbori. Dogovarali smo dinamiku kako bismo neke unutrašnje stvari trebali promijeniti u vezi s reorganizacijom Vlade FBiH kao takve - kazao je Čović. 

Dodao je da je jedna od tačaka razgovora bilo povjerenje odnosno nepovjerenje u komunikaciji. 

- Imam osjećaj da ponekad ima šumova u komunikaciji. Naprimjer, kad ja ne dođem na bajramski prijem u Sarajevu ili neko iz SDA ne dođe na Mostarski sajam, to ispadne kao neka poruka. Ovo vrijeme traži da češće budemo zajedno na zajedničkim manifestacijama - kazao je. 

U vezi sa odnosom HDZ-a i HNS-a prema NATO-u kad je u pitanju BiH, kazao je da su njihov vitalni prioritet EU integracije. 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović najavio je za iduću sedmicu sastanak SNSD-HDZ-SDA.

- Imat ćemo sastanke koji se odnose na podjelu resora u Savjetu ministara. Ostaće neprecizno definisana aktivacija MAP-a. Nadam se da ćemo i tu pronaći rješenje i spriječiti krizu koja dobiva svoju fizionomiju - kazao je Izetbegović. 

Kada je u pitanju formiranje vlasti na federalnom nivou, Izetbegović je kazao da HDZ insistira na tome da se vrlo jasno i precizno definira rješenje Izbornog zakona koje bi ispoštovalo odluku Ustavnog suda BiH. 

- Ta se stvar mora uraditi, u jednom mahu riješti i pitanje presuda Suda za ljudska prava iz Strazbura koje su stare već deceniju. Ne možemo ih riještii u sedam dana, ali mislim da možemo nagovijestiti rješenje koje će trasirati put - rekao je Izetbegović. 

On je kazao da je na sastanku bilo govora o nekim vrućim temama, oživljavanja Herceg Bosne, trećeg entiteta, kanala, itd. 

- Dobio sam odgovor da Hrvati neće praviti nikakav treći entitet i da ih, kao što kažu, jedino neka loša bošnjačka politika može ponovo pokrenuti u tom smjeru.

(Foto: Klix.ba)

Тагови: