Formiranjem Savjeta ministara

Skoro milijardu maraka biće odblokirano za investicije u Republici Srpskoj

  • 22.11.2019. 19:07

Skoro milijardu maraka međunarodnih sredstava koja su bila zarobljena mjesecima, a i godinama u zajedničkim institucijama, uskoro će biti na raspolaganju Republici Srpskoj.

Savjet ministara u tehničkom, a i u četverogodišnjem mandatu zaustavio je mnoge projekte u Srpskoj, iako su sredstva obezbjeđena, do ratifikacije nije došlo.

"Nije došlo do ratifikacije sporazuma sa EBRD-om, za obilaznicu oko Doboja u vrijednosti oko 150 miliona evra, nije došlo do ratifikacije donatorskih sredstava za prvu fazu Koridora 5C u visini od 14 miliona evra", rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske. 

Most Bratoljub koji povezuje Republiku Srpsku i Srbiju, a čiju gradnju je u potpunosti završila Srbija, dvije godine je na čekanju. Predsjedništvo BiH još u avgustu naložilo je Savjetu ministara da obezbjedi tri miliona maraka, ali se to nije desilo, jer nije bilo političke volje, poručuje premijer Radovan Višković. 

"Projakat koji ostaje za anale BiH, jeste most u Bratuncu, gdje je most sagrađen više od dvije godine, stoji kao spomenik gluposti BiH, Srbija isfinansirala kompletan projekat, a mi čekamo famoznih tri miliona da se izgradi granični prelaz", istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske. 

Čeka se i na ratifikaciju spozuma sa Srbijom za izgradnju mosta na Rači. Na čekanju je i sporazum sa Crnom Gorom za most u Šćepan Polju. Gradiška čeka oko 20 miliona evra za vodovod i kanalizaciju i to grant sredstva. Da će se odblokirati sredstva obećava i novi predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija. Predsjednica Srpske Željka Cvijanović od novog saziva ima velika očekivanja, pogotovo kada je u pitanju mehanizam koordinacije. 

"Što se tiče mehanizma koordinacije tu imam najveća očekivanja, zato što smo mehanizam dogovorili i potrebno nam je ka daljem kretanju prema EU, ali mimo toga potrebno nam je da bi smo razrešavali probleme i dileme, a to je da su sve institucije u igri, na svim nivouma vlasti i u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima", naglasila je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

"Da sve one dokumente koji su prihvatljivi za novi saziv Savjeta ministara, a koji su prošli sve procedure u Savjetu ministara da budu upućene u Parlamentarnu skupštinu BiH i da Parlamentarna skupština verifikuje sve one dokumente pogotovo sporazume sa međunarodnim finansijskim institucijama", istakao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH. 

Sporazumi koji su od važnosti za Srpsku neće više biti na čekanju, poručuje to i SNSD-ov Staša Košarac. Žao mu je što su srpski ministri koji su opozicija u Republici Srpskoj, a sjedili u Savjetu ministara BiH, kako kaže, obračunavali se sa SNSD-om na štetu Srpske i njenih građana.

"Bili strukture Savjeta ministara, a dolazili su iz SDS i PDP rekao bih više bili motivisani da naprave neku štetu Republici Srpskoj, pa jesmo svjedoci činjenice da su mnogi sporazumi skidani kao tačke sa dnevnog reda upravo zato što je benefite od toga trebala da ima Republika Srpska", rekao je Staša Košarac, šef Kluba SNSD-a u PD PS BiH.  

U Vladi Republike Srpske znaju da je Srpska zanemarena već nekoliko godina i kada je u pitanju raspodjela sredstva od GSM licence od operatera BiH u iznosu od nekoliko stotina miliona maraka. Velika očekivanja Srpske su i od Elektroprenosa BiH gdje ima oko 200 miliona maraka obezbjeđenih za investicije koje su i dalje na čekanju.
 

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок