Finansijska blokada BiH

Skoro dvije milijarde maraka stoje na čekanju

19:20, 17.09.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Finansijska blokada BiH. Skoro dvije milijarde maraka stoje na čekanju. Savjet ministara BiH koji radi u tehničkom mandatu već mjesec i po dana ne zasjeda. 

Predsjedavajući Denis Zvizdić sjedi na čelu izvršne i zakonodavne vlasti, ali ne saziva sjednice, već samo prima enormno visoke plate. Izbornim pobjednicima iz RS, onemogućeno je da se izbore za obezbjeđene milione za infrastrukturne projekte u Srpskoj, među kojima je Koridor 5C i izgradnja graničnog prelaza Bratunac – Ljubovija.

"Zabrana konstitutivnim narodima da budu predstavljeni onako kako su građani odlučili, naravno iza svega toga idu i ekonomski problemi koji se manifestuju na čitavu BiH, na sve građane, a to je ne izvršavanje i ne završavanje posla oko međunarodnih ugovora i sporazuma koja donose određena kreditna sredstva, pa čak i neka grant sredstva BiH, dakle šteta je ogromna", kaže Nebojša Radmanović, potpredsjednik SNSD-a. 

I dok su milijarde na čekanju, ministrima iz RS koji su i izborni gubitnici, SDS i PDP to očigledno i ne smeta. I dalje primaju ministarske plate, iako rade u tehničkom mandatu. PDP-ov Igor Crnadak priznaje da sve ide sporo, dok SDS-ov Mirko Šarović i ne pomišlja da se povuče sa pozicije ministra, iako Srpska finasijski trpi. Obećavaju da će svi ugovori biti usvojeni kad se baš oni pojave.

“Ja mislim da je interes da prekosutra, ja odem sjednicu Savjeta ministara, sve to izglasam, sve je to na dnevnom redu. Ja mislim da činim najbolju stvar za RS, jer mnoga sredstva su grant sredstva, nisu sva kreditna", kaže Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u tehničkom mandatu.

“Prije svega mi nemamo tehnički mandat, ni Ministarstvo inostranih poslova, niti jedno drugo. Po zakonodavstvu BiH, sva ministarstva i Savjet ministara rade u punom kapacitetu dok ne dođu novi. Naravno, neke stvari su bile malo usporene čekajući da dođe do realizacije dogovora tri stranke", kaže Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH u tehničkom mandatu.

Iz zajedničkih institucija mogu da se povuku oni koji nisu birani na pozicije voljom birača. Upravo na tim pozicijama su izborni gubitnici u dva mandata, jer je to želja SDA i Bakira Izetbegovića, kaže to SNSD-ov Staša Košarac.

“Mi danas imamo situaciju da Savjet ministara ignoriše stavove, u ovom slučaju, konkretno Vlade RS i institucija RS, i tu prolaz obezbjeđuju oni koji su i bili izabrani 2014. godine od onih koji koncipiraju takvu vlast, to je prije svega SDA i bošnjačka politička struktura da izaberu one koji mogu da provedu te politike, a u ovom kontekstu prije svega mislim na SDS i PDP“, kaže Staša Košarac, šef Kluba SNSD-a u PD PS BiH.

Poslije mjesec i po dana pauze, u četvrtak bi trebala da se održi sjednica Savjeta ministara u tehničkom mandatu. Na dnevnom redu, pored 77 tačaka, trebala bi da se nađe i ona oko migranske krize, ali i zaduženje Savjeta ministara da u roku od 30 dana obezbjedi 3 miliona maraka za izgradnju graničnog prelaza Bratunac – Ljubovija. Ovo zaduženje dalo je Predsjedništvo BiH, skoro prije mjesec dana.