Livno 

Škola srpskog jezika i književnosti počela sa radom 

  • 11.11.2018. 13:53

U Livnu je danas počela sa radom škola srpskog jezika i književnosti "Jovan Sundečić" za malobrojne srpske đake u ovoj lokalnoj zajednici, kaže paroh livanjski Predrag Crepulja.

On dodaje da je nastavu organizovala Srpska pravoslavna parohija livanjska, koju će pohađati desetak srpske djece, koliko ih trenutno živi u Livnu. 

"Poslije molitve u hramu Uspenija Bogorodice, danas je otpočela sa radom škola srpskog jezika i književnosti `Jovan Sundečić` za malobrojne srpske đake u ovom gradu na Bistrici", rekao je paroh Crepulja. 

On podsjeća da su još u turskom vremenu parohijani ovog kraja uspijevali da organizuju rad srpskih škola i nastave na srpskom jeziku. 

"Ostalo je zabilježeno da su Srbi iz Livna među prvima u BiH osnovali svoju školu, pod pokroviteljstvom Crkveno-školske opštine. Prvi učitelji u tim školama bili su upravo sveštenici. Kasnije 1870. podižu i veleljepnu zgradu `Sundečić` koja i dan danas stoji pri ulazu u crkvenu portu", priča sveštenik livanjski. 

Sveštenik Crepulja dodaje da je upravo Parohija livanjska organizovala nastavu za malobrojne srpske đake u Livnu kako bi izučavali prvenstveno svoj jezik i dodaje da je Parohija livanjska ustupila svoju skromnu biblioteku na korištenje za ove potrebe. 

"Niko nije slutio da će opet doći vrijeme da srpska djeca u Livnu neće imati gdje naučiti svoje pismo i svoju književnost. Znajući važnost poznavanja sopstvenog jezika, Srpska pravoslavna parohija livanjska od sada će redovno organizovati nastavu, gdje će djeca upoznati svoj jezik i tradiciju, učeći, družeći se, organizovati razne prigodne priredbe u prostorijama parohijskog doma", kaže Crepulja. 

On dodaje da zahvalnost duguju Ani Krišto, profesoru srpskog jezika koja je pristala da se tokom slobodnog vremena posveti ovim đacima, te Udruženju "Ognjena Marija Livanjska" čijim su trudom obezbijeđeni udžbenici. 

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина