Ispovijest migranta

Skočio sam u ledenu vodu, jer su me brutalno tukli

  • 16.11.2019. 08:07

Migranti koji preko Balkana žele stići do srca Evrope, suočavaju se s brojnim izazovima i velikim opasnostima.

Osim trgovaca ljudima, krijumčara koji ih nerijetko ostave u nekoj šumi tvrdeći da se iza brda nalazi željena zemlja, a koji im pri tom "uzmu dušu", migranti se veoma često suočavaju i s nasiljem.

Glavna ruta

Posljednjih mjeseci najviše je problema na granici Srbije i Hrvatske, te Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kuda ide glavna migrantska ruta u posljednje dvije godine.

Tako je 26. oktobra objavljen izvještaj o tri migranta koji su iz BiH pokušali ući u Hrvatsku. Radilo se o Alžircima od 20, 26 i 27 godina. Oni su ušli na teritoriju Hrvatske, ali su ih pronašla dvojica policajaca.

- Stali smo i nije nam padalo na pamet da bježimo niti da se opiremo hapšenju, jer smo znali da nemamo šanse i da će nas tući ako budemo bježali. No, oni su nas iz čista mira počeli brutalno udarati preko leđa, u glavu, zavrčući nam ruke. Sve što smo imali kod sebe, mobitele, baterije, vreće za spavanje... uzeli su i stavili u torbu koja je bila postavljena ispred kombija – ispričao je jedan od Alžiraca.

U izvještaju se dalje navodi da su im uzeli novčanike i konfiskovali 200 eura, koliko su u tom trenutku imali kod sebe.

- Nisam više mogao izdržati batine pa sam skočio u ledenu vodu. Oni su nas, onda, okupili i kazali: "Vratite se u Bosnu". Obuća nam je bila uništena pa smo bosi hodali šest sati do Bosne – rekao je ovaj Alžirac.