Sarajevo

Sjednica zajedničkog Kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH

  • 14.11.2019. 07:58

Zajednički kolegijum oba doma Parlamentarne skupštine BiH danas bi trebalo da razmatra dopis Tužilaštva BiH u vezi sa neizvršenjem odluka Ustavnog suda BiH po apelaciji u predmetu "Božo Ljubić".

Ustavni sud ranije je utvrdio da su neustavne odredbe Izbornog zakona BiH koje se odnose na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Tužilaštvo BiH prošle godine je otvorilo istragu protiv NN izvršilaca Parlamentarne skupštine BiH zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava u vezi sa navedenim slučajem.

Prema predloženom dnevnom redu, članovi Zajedničkog kolegijuma trebalo bi da se izjasne i o dopisu predsjednika Ustavnog suda BiH Zlatka Kneževića, koji je u maju zatražio da mu se omogući obraćanje poslanicima i delegatima u Parlamentarnoj skupštini BiH u vezi sa stanjem ustavnosti u BiH.

Na predloženom dnevnom redu je i razmatranje dopisa šefa Misije OEBS-a u BiH u vezi sa formiranjem Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih stranaka, takođe, upućenog u maju.

Pred članovima Kolegijuma trebalo bi da se nađe i prijedlog deklaracije bošnjačkog delega u Domu naroda Asima Sarajlića o osuđenima za ratne zločine na prostoru BiH u periodu od 1992. do 1995. godine, te izmjena zaključka o imenovanju predstavnika Parlamentarne skupštine BiH u Radnu grupu za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa mogućom izgradnjom odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, u Hrvatskoj.

Sjednica Zajedničkog kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za 13.00 časova, a njoj bi trebalo da prethodi sjednica Kolegijuma Doma naroda parlamenta BiH, na čijem je dnevnom redu određivanje nadležnih komisija za razmatranje više akata pristiglih u Parlamentarnu skupštinu.

Zajednički kolegijum čine predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Zvizdić, Nebojša Radmanović i Borjana Krišto, te predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović, Nikola Špirić i Bakir Izetbegović.