Sarajevo

Sjednica PD PS BiH bez poslanika SNSD-a, stigli poslanici PDP-a i SDS-a

19:10, 26.06.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Rad Predstavničkog doma je potpuno nelegitiman iz ugla Republike Srpske i predstavnika Srba u ovom parlamentu, kaže zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović.

Svi eventualni izaključci današnje sjednice su nelegitimni i neobavezujući za Republiku Srpsku, kaže Radmanović.

"Pokazalo se u Domu naroda da je to nemoguće, a Parlament se sastoji od dva Doma i danas na silu pokušavaju da obezbijede legitimitet bez dva srpska kluba koji broje devet poslanika sa jednim srpskim klubom koji broji četiri poslanika od kojih su dvojica već ministri, dakle taj rad je potpuno nelegitiman", istakao je Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Poslanici SNSD-a, DNSa, SP-a i Ujedinjene Srpske, baš kako su i najavili, ni danas se nisu pojavili u bijeloj sali. Ostaju pri stavu da neće prisustvovati sjednici dok ne bude formiran Savjet ministara i izabrana Komisija za imenovanje novog saziva Savjeta ministara koji bi se bavio svim problemima, a prije svega migrantskom krizom. To nije spriječilo ostale poslanike iz Srpske da dođu na sjednicu. Srbi iz Republike Srpske koji su se pojavili na današnjoj sjednici su poslanici PDP-a i SDS-a za koje Nenad Stevandić tvrdi da pružaju punu podršku planu SDA. 

"SDA je vrlo licemjerno izabrala Predstavnički dom i predsjedništvo, ali nije htjela da izabere Savjet Ministara, jer želi da iskoristi ovaj vakum za svoj povratak u pravosuđe. Ono što je najtragičnije u tome im upravo pomažu srpski kadrovi koji su dokazali da su sa njima u koaliciji koji više ne znaju šta su, jesu li ministri, poslanici. Jedino što se nije promijenilo, to je njihova služba u korist SDA", naglasio je Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u PD PS BiH.  

Adil Osmanović je na zasjedanju tokom rasprave o stanju o pravosuđu, zatražio da se na sjednici pojavi neko iz VSTS-a. Poslanik SBB-a Damir Arnaut rekao je da BiH neće dobiti kandidatski status sa ovakvim Visokim sudskim i tužilačkim savjetom i da je aktuelni saziv Savjeta nepovratno izgubio povjerenje da vodi procese, a posebno pregovore sa Evropskom Unijom o reformi pravosuđa. 

Milan Tegeltija poručuje - VSTS nije servis predstavničkog doma. 

"Da bi predstavnici VSTS-a došli na sjednicu parlamenta, moraju na vrijeme dobiti poziv kako bi se za istu mogli pripremiti i uskladiti raspored svojih aktivnosti. VSTS nije tehnička služba niti servis Predstavničkog doma da mu se pozivi za prisustvo sjednicama dostavljaju ad hok u toku trajanja sjednica, niti je to primjereno duhu partnerstva između zakonodavne i sudske vlasti u BiH", rekao je Milan tegeltija, predsjednik VSTS-a.

Komentarišući inicijativu formiranja istražne komisije za utvrđivanje stanja u VSTS-u, Predrag Kožul poslanik HDZ-a kaže da dosadašnje iskustvo pokazuje da istražne komisije koje formira parlament BiH ne daju dobre rezultate.

"Reforma pravosuđa je i političko, ali u prvom redu usko stručno pitanje. Bojim se da će komisija formirana ad hok u parlamentu od ljudi koji o pravosuđu znaju ili ne znaju mnogo sa aspekta struke dati kontraefekat i negativan rezultat", naglasio je Predrag kožul, poslanik HDZ-a.

"Obrnuto u odnosu na nas u jednom broju političkih stranaka oko Sarajeva nije se smjelo ni spomenuti da je loše nešto u pravosuđu, a pogotovo u VSTS, sve do posljednja dva do tri mjeseca. Sad odjedanput kod njih ništa ne valja i zato i traže ovu sjednicu", rekao je Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH. 

U parlamentu BiH se, kako je ATV ranije objavila, kuju planovi za prekompoziciju vlasti. SDA namjerava skupiti dovoljan broj glasova u Predstavničkom Domu, kako bi smijenili SNSD-ovog Nebojšu Radmanovića sa mjesta zamjenika predsjedavajućeg tog doma. U toj kombinatorici računaju i na glasove poslanika PDP-a i SDS-a koji su se danas pojavili na sjednici. U SNSD-u kažu da nisu iznenađeni takvim namjerama, ali poručuju da tim potezom ne bi dobili ništa.