Migranti moraju iz Bihaća

Situacija je neodrživa i izmiče kontroli

  • 18.07.2018. 19:15

Migranti pod hitno moraju biti izmješteni iz Bihaća, jer je situacija neodrživa i izmiče kontroli. To odavno govore gradske vlasti a danas je gradonačelnik sve rekao i predstavnicima Ministarstva bezbjednosti BiH koji su došli da se uvjere kakva je situacija u tom gradu.

Šuhret Fazlić kaže da vlasti BiH do sada nisu ništa uradile da riješe problem sa migrantima u Bihaću. To što se obilaze potencijalne lokacije a ništa konkretno ne radi - ništa mu i ne znači. Sami se, kaže, snalaze. 

"Policija je pojačala patrole u gradu. Ali policija ima ograničene nadležnosti i oni moraju poštovati zakon. Međutim, izgleda da taj zakon izgleda da ne važi za Ministarstvo sigurnosti, jer Ministarstvo sigurnosti je to koje mora da prihvati ljude koji traže azilante ili već kako ćemo ih nazvati, migrante. Nije bitno kako. Da ih prihvati, da ih evidentira, da ih smjesti. Ne mogu oni hodati po Bosni i Hercegovini tek tako," rekao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća. 

Predstavnici Ministarstva bezbjednosti nisu htjeli pred kamere. Sa kantonalnim premijerom, gradonačelniokom Bihaća i predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije, obišli su potencijalne lokacije za smještaj migranata - Medeno Polje kod Bosanskog Petrovca i Jasenicu kod Bosanske Krupe. Ova druga je u startu odbačena. Čim je čuo da bi mu migrtanti mogli na područje opštine, načelnik Bosanskog Petrovca je poručio da nemaju kapaciteta ni za jednog, a kamoli za više izbjeglica. Kantonalni premijer kaže da se problem, pod hitno, mora riješiti. 

"Ja sam nekoliko puta rekao i za medije.. nije moj posao, radim to zbog građana. Hoću da se taj problem riješi. Sad sam održao sastanak sa najodgovornijim ljudima u policiji. Ne mogu građani Bihaća više trpiti određene stvari. Mora i policija prije svega prekinuti godišnje odmore, staviti se u funkciju da se osigura maskimalna sigurnost ali i ovo pitanje dogovorenih stvari koje smo već ovdje dogovorili mora početi se realizirati," kaže Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona.

Kako Saznaje ATV, plan je da se jedan broj problematičnih migranata prebaci u prihvatni centar Delijaš u Sarajevu. Samo neka ih sklone iz grada, kažu Bišćani. Neki bi i pomogli da mogu, a mnogi se ne osjećaju bezbjedno.

"Čisto sumnjam. Kakva je situacija rješenje na pomolu nije, kaže jedan Bišćanin. 
"Ježim se kad ih vidim, a ne mogu im pomoći," dodaje njegov sugrađanin. 

Migranti koji su juče iz Penzionerskog premješteni u Đački dom poručuju da nisu opasni. Sve što žele je da što prije dođu do neke od zemalja Evropske unije. Uslove u kojima trenutno žive opisuju nepodnošljivim.

"Znate, mi svi dolazimo iz Pakstana, tamo smo imali kuće.. bolji život. Ovdje.. Bosna je Evropska zemlja, ali ovdje, ovo mjesto nije dobro," kaže Sazin iz Pakistana.

"Ljudi iz Bosne nam pomažu ovdje. Kao što vidite dobili smo 40 kreveta. Ali problem su kreveti i to što mnogi od nas spavaju na zemlji," dodaje Husein, takođe iz Pakistana.

Zbog teške situacije u Bihaću i, kako kažu gradske vlasti - nesposobnosti nadležnih sa državnog nivoa da se nose sa migrantskom krizom, ponovo stiže najava protesta u Sarajevu. Gradonačelnika i Bišćane ništa neće omesti da 26. jula, pred zgradom zajedničkih institucija, kako poručuju, naglas kažu da su prepušteni sami sebi. 

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.