Provjereni i "Askeri"

SIPA nema saznanja o kampovima za obuku terorista na području BiH

  • 31.08.2018. 09:14

Agencija za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ ne raspolaže saznanjima da se na području BiH nalaze kampovi za obuku terorista, a intenzivno se i aktivno provjeravaju sve informacije koje se mogu dovesti u vezu sa radikalizmom, ekstremizmom i terorizmom, navodi se u informaciji Ministarstva bezbjednosti BiH.

U informaciji se ističe da su izvršene provjere Udruženja za razvoj fizičkih i pozitivnih osobina "Asker" iz Sarajeva čije su aktivnosti bile predmet medijskog interesovanja u regionu, posebno njihovo "druženje" koje je bilo organizovano na području opštine Tešanj, piše "Glas Srpske". 

"Na osnovu svih prikupljenih informacija sa terena nismo utvrdili da je ovo udruženje sprovodilo bilo kakvu vojnu obuku svojih članova. Nismo pronašli elemente koji bi i po jednom segmentu ukazivali na izvršenje nekog krivičnog djela", istaknuto je iz Ministarstva bezbjednosti BiH. 

Iz Ministarstva dodaju da ni na području Brčko distrikta nisu primijećene neke aktivnosti koje bi se mogle dovesti u vezu sa teroristima ili postojanjem kampova za njihovu obuku. 

Član Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić istakla je da svi govore o kampovima za obuku terorista BiH, a da ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić uporno tvrdi da ne postoje, iako se kasnije pokazalo suprotno. 

Na internetu se ranije pojavio video-snimak na kojem članovi udruženja "Asker" obučavaju dječake u kampu i kako im vehabije daju pouke iz islama, a na otvorenom prostoru imaju vježbe identične vojničkim.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.