SIPA istražuje slučaj falsifikovanih viza Ambasade BiH u Pakistanu

  • 21.05.2020. 19:31

Da se nešto iza brda valja, o čemu je ATV prva pisala, potvrdilo je i Tužilaštvo BiH, koje češlja po dokumentima u inostranstrvu. Dok se otvaraju stranice o tome ko je i kako pustio da u BiH uđu hiljade migranata, mahom muškaraca, u Ambasadi BiH u Pakistanu danima ćute, barem za ATV.

Iako je juče stigla potvrda, da će se ambasador Sakib Forić lično javiti našem mediju, od toga nije bilo ništa. Za Federalne medije, itekako je bio rječit. U saopštenju, koje je više ličilo kao da ga je pisao ambasador Pakistana u BiH, demantovao je priču o falsifikovanim vizama. Da materijala itekako ima, jasno je i bezbjednosnim agencijama. Iz SIPE stiže i potvrda da su pakstanci u BiH ulazili sa radnom i studentskom vizom. 

"Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu postupaju po naredbama Tužilaštva BiH, odnosno preduzimaju zakonom propisane mjere i radnje s ciljem provjere studentskih i radnih viza lica iz Pakistana, odnosno osnova njihovog boravka u BiH na osnovu izdatih viza", saopštili su iz SIPA-e. 

Da cijela priča nije nimalo bezazlena te da se iza svega kriju dobro smišljeni potezi iz političkog Sarajeva, smatra i srpski član Predsjedništva BiH. Milorad Dodik kaže da je gotovo nevjerovatno da je nešto ovako moglo da se desi.

"Jel moguće da Bošnjak ode u Pakistan, ambasador i da tri hiljade lažnih viza za momke koji su u najboljoj snazi i pošalje ih u BiH i ja trebam da strijepim hoće li nekom čovjeku, bez obzira ko je on.. Bošnjak, Srbin, Hrvat hoće li biti ugrožen život od takvih ljudi. Kao što vidite već se tuku sa policijom. Šta još treba da se desi u ovoj zemlji da neko kaže da ovo ne može ovako", istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

O svemu je bio upoznat i Ministar bezbjednosti BiH koji je nedavno progovorio pred Predsjedništvom BiH. Upozorio je da bi sve ovo moglo da ima i bezbjednosne posljedice. 

"Gospodin Radončić kaže, ja se ne slažem gospodine Džaferoviću sa vašom migrantskom politikom. Vi ovo činite i na štetu Bošnjaka, ne samo na štetu BiH. I u BiH sada imate devet hiljada ljudi za koje nema evidencije. To je prema njihovim riječima iz bezbjednosti. A rečeno je da za ovo postoji i sam predmet u Tužilaštvu. Javnost mora da zna da je ovaj ambasador davao lažene vize da ovdje neko uđe. I da se onda u srpskih selima prave migrantski centri, to znači da onda više nijedan Srbin ne može da dođe", naglasio je Dodik. 

BiH u Paksitanu predstavlja Sakib Forić. O njemu se ne zna mnogom, osim da su ga, zbog ratne prošlosti i povezivanjima sa rantnim zločinima Atifa Dudakovića, istraživale i bezbjednosne agencije. Oni koji ga poznaju, o njemu ne žele, ili ne smiju da govore javno. Poručuju da ima jake veze u političkom Sarajevu. 

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)