Sarajevo

SIPA istražuje, respiratori čekaju na aerodromu

  • 29.04.2020. 18:54

Preduzimamo sve mjere i radnje iz naše nadležnosti, više detalja vam ne možemo otkrivati, poručili su nam u kratkom telefonskom razgovoru  iz Tužilštva kantona Sarajevo, a povodom našeg upita o predmetu nabavke respiratora u Federaciji BiH. 

Ništa rječitiji nisu bili ni u Agenciji za istrage i zaštitiu BiH, gdje su nas uputili na Tužilaštvo kantona Sarajevo. Međutim, federalni mediji pišu da SIPA aktivno radi na predmetu nabavke 100 respiratora koje je poljoprivredno gazdinstvo "Srebrena malina", u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, kupilo u Kini za 10,5 miliona maraka. 

Prema njihovom pisanju, pripadnici SIPA-e juče su odmah zatražili i prikupili određenu dokumentaciju koja je dostupna u BiH, a već je poslat i zahtjev u Kinu kako bi se tačno utvrdilo od koga je i kako "Srebrena malina" nabavila medicinsku opremu. Federalni mediji pišu da se sada radi na tome da se prvo prikupi sva dokumentacija, a zatim da se počne sa saslušavanjem svih aktera ove priče. Svi u lancu mora će u SIPA-u i dati iskaz, počevši do Fikreta Hodžića do odgovornih u Federalnoj upravi civilne zaštite koji su ovlastili ovu kompaniju da nabavi respiratore za medicinske ustanove u Federaciji. Na Instagramu se oglasio Fikret Hodžić koji poziva Tužilaštvo BiH da što prije počne raditi na slučaju “Srebrena malina” i da ispita svaki segment poslovanja od nastanka firme. 

"Ja, kao vlasnik i odgovorno lice, spreman sam snositi posljedice za svaku neregularnost koju nalaže zakon. Na kraju, ponosan sam na ono što je uradila "Srebrena malina". Mi možda za sedam dana nećemo moći dalje, ali ostaje istina da je ova kompanija iz sela Sućeska jedina koja je u regionu uspjela da za deset dana od dana uplate u BiH uveze 100 respiratora. Svi oni koji su iskoristili ovu situaciju za vlastitu promociju, poput, također mog prijatelja, Badnjevića, mogu mi se javiti i dostaviti po njihovim cijenama još 100 respiratora, jer imamo upit od jedne komšijske zemlje za prodaju pa će nam biti drago da ovoga puta zaradimo malo više nego u BiH i na taj način našu firmu spasimo od propadanja", poručio je na Instagramu Hodžić. 

Dok fedealni mediji pišu da respiratori i dalje stoje na sarajevskom aerodromu pod carinskim nadzorom i neće biti upućeni zdravstvenim ustanovama sve dok firma "FH Srebrena malina" ne uplati više od milion KM PDV-a, član Kriznog štaba ministarstva zdravstva FBiH,  direktor federalnog Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar, nije u toku sa sudbinom respiratora. 

"Gdje se trenutno nalazi 80 respiratora koji su u subotu stigli u Sarajevo?" 

"Ja trenutno ne znam odgvoro na ovo pitanje. Za nabavku sve opreme koja se korisiti u sprečavanju i suzbijanju posljedica pandemije je odgovorna Federalna uprava civilne zaštite koja radi prema svojim pravilima i procedurama. krizni stožer nije tijelo koje je upoznato sa ovim detaljima same procedure javne nabavke", kaže Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Federalni mediji došli su do prepsike između Agencija za javne nabavke BiH i  Vlade FBiH. Agencija je od Vlade tražila svu dokumentaciju u vezi s nabavkom 100 respiratora za potrebe zdravstvenih ustanova u FBiH. Kako stoji u odgovoru, Vlada Federacije BiH nema ništa s nabavkom respiratora. Pišu da je istu tezu juče potvrdio i premijer Fadil Novalić. 

U odgovoru koji je potpisao Hasan Ganibegović, direktor kabineta premijera Fadila Novalića, traži se hitno postupanje Federalne uprave civilne zaštite, na čelu s direktorom Fahrudinom Solakom. To znači da Vlada od institucije za koju je nadležna, traži odgovore za sve postupke, da joj sve pripreme i dostave.
Aferu je, za federalne medije, komentarisao i Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH. 

Kaže da je zatražio da istražni organi utvrde stvarno stanje kada je riječ o nabavci 100 respiratora, i postupe po zakonu. Čavara kaže da činjenica da je poljoprivredno dobro nabavlja respiratore samo po sebi apsurdno i iza toga mogu biti, svakako, zakonske devijacije. 

Тагови:
  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок