Sporna prodaja naoružanja

SIPA istražuje dokumenta Ministarstva odbrane BiH

  • 26.09.2018. 19:15

Ministarstvo odbrane BiH hrvatskoj firmi Skaut duguje naoružanje vrijedno 9,8 miliona maraka – tek što je takvu odluku donio Sud BiH, treba da se razriješi i istraga u kojoj se Ministarstvo odbrane sumnjiči da je oštetilo budžet BiH, i to nelegalnom prodajom oružja Skautu, vrijednog šest miliona maraka.

Po naređenju Suda BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu prečešljavala je spornu dokumentaciju Ministarstva odbrane još iz 2010. godine. Sumnja se da su u Ministarstvu odbrane BiH  na odobrene ugovore entitetskih Vlada sa zagrebačkom firmom 2003. i 2004. godine, bez saglasnosti Predsjedništva 2010. sklopljene dodatne odluke i zaključeni aneksi za prodaju viška naoružanja. 

"Osumnjičeno lice izmijenilo je bitne elemente osnovnih ugovora, tako što je smanjivalo velike količine naoružanja i municije koje je teže prodati na tržištu, a istovremeno uvećalo određene količine naoružanja i pretežno municije koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, kako bi udovoljilo zahtjevima preduzeća iz Republike Hrvatske. Navedenim radnjama oštećen je budžet institucija Bosne i Hercegovine u iznosu od 6.297.580,25 KM", kažu iz Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA.

Iz Ministarstva odbrane danas nema odgovora. Odgovora nema ni iz Tužilaštva, nakon što mu je SIPA predala izvještaj o istrazi. Dušanka Majkić, član Komisije za odbranu i bezbjednost za ATV kaže da je Komisija  više puta bezuspješno informisala BH Tužilaštvo, i to o pogrešnoj isporuci vrijednog  naoružanja po, kako kaže, nerealno niskim cijenama.   

"Firma Scout iz Zagreba koja je trgovac oružjem je trebala da dobije isporuku za šta je platila avans, ali vidimo da isporuka nije izvršena. Ključno pitanje je zašto nije izvršena isporuka onoga što je naručeno i plaćeno. Onda je sačekan određen broj godina a onda je isporučeno nešto mnogo vrijednije od onoga što je bilo plaćeno", rekla je Dušanka Majkić, Komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH.

Iz Skauta na upit ATV-a odgovaraju da Republika Srpska nije tužena i da je ispoštovala 90% ugovora. Ostatak obaveza na sebe je preuzelo Ministarstvo odbrane BiH.

"Zamjene roba su davane jer Ministarstvo obrane često nije raspolagalo ugovorenom robom pa su insistirali na prihvatanju zamjena. Princip je bio ako se zamjena ne prihvati ne dobiva se ništa kao nadoknada. Ugovori su imali odredbu da se roba može mijenjati samo za drugu robu koja je predmet ugovora i pod unaprijed odredenim uvjetima opisanim u ugovoru.Sa bivšim ministrom Cikotićem tadašnja odgovorna osoba naše firme nikada nije održaIa niti jedan sastanak, nikada nije razgovarala niti preko telefona, a kamoli daje ta osoba pogodovala interesima naše firme", kažu iz Skauta.

Zagrebački Skaut 2013. godine tužio je Ministarstvo odbrane BiH jer toj firmi nije dostavilo oružje koje su platili i koje je i predviđeno ugovorima iz 2003. godine. U tužbi su naveli  da Ministarstvo ne poštuje ugovor o isporuci naoružanja koje su tražili, jer ga nema u skladištu.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)