Simić: Dodik nema namjeru da udaljava BiH od EU

  • 23.09.2020. 13:49

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nema namjeru da udaljava BiH od EU, a Republika Srpska je jasno rekla da je opredijeljena za evropski put, pa samim tim i evropski put BiH, istakao je savjetnik za medije srpskog člana Predsjedništva BiH Pero Simić.

Simić navodi da Republika Srpska želi da dijeli jednake evropske vrijednosti i principe kao sve članice EU, te da radi na promociji mira, stabilnosti imeđusobnog uvažavanja svih.

Reagujući na jučerašnji tekst objavljen u listu "Danas" pod naslovom "Dodik udaljava BiH od EU" novinara Marije Stojanović, Simić je naglasio da taj bombastični naslov koji ima za cilj da Dodikovu politiku prikaže rušilačkom, pripada stereotipu novinara, medija i analitičara koji nikako da svare suverenističke i patriotski orijentisane političare koji su, kao i Dodik, uvjereni da samo na tim temeljima može da se gradi demokratičniji i humaniji svjetski poredak.

Prema njegovim riječima, Dodikova inicijativa da se ambasada BiH premjesti u Јerusalim nije smišljena iz njegovih ličnih razloga, niti je riječ o nekakvom taktičkom potezu, kako to navodi sagovornik "stručnjak" ovog lista iz Banjaluke za odnose u regionu.

On je istakao da bi dobar poznavalac politike Republike Srpske i Milorada Dodika koji pledira da bude "stručnjak" trebalo da zna da je Dodik predložio preseljavanje Ambasade BiH iz Tel Aviva u Јerusalim, između ostalog, što se tamo već skoro dvije decenije nalazi Biro Vlade Republike Srpske u Izraelu.

Drugo, dodao je Simić, srpski član Predsjendištva BiH Milorad Dodik i Republika Srpska već decenijama drže do dobrih odnosa Srba sa bratskim jevrejskim narodom, koga vezuju zajednička stradanja u Drugom svjetskom ratu po fašističkim logorima i stratištima i međusobno poštovanje i prijateljstvo.

- Dobar poznavalac moderne istorije, pogotovo ako se predstavlja kao "stručnjak" lako će se sjetiti da je 2011. godine Republika Srpska bila jedan od odlučujućih faktora da BiH u UN ne prizna palestinsku državu - podsjetio je Simić.

On je dodao da je tada Dodik izjavio "da se to desilo, pozicija Izraela bi se znatno pogoršala i uspostavila bi se nova konfliktna situacija na tom prostoru, što je slično i ovdje, jer postoje i istorijski i trenutni razlozi za razumijevanje između Republike Srpske i Izraela".

Simić naglašava da je Dodik ustvrdio da Palestina i Izrael odnose moraju rješavati međusobnim dogovorom.

Prema njegovim riječima, Dodik je 2014. godine bio jedan od rijetkih evropskih zvaničnika koji je poslao pismo premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu, u kome je javno dao podršku Izraelu za protivterorističku operaciju na raketne napade Palestine.

Dodik je, podsjeća Simić, tom prilikom upozorio da ekstremne islamske grupe prijete cijeloj svjetskoj zajednici.

Simić, takođe, napominje da su "Izraelske nacionalne vijesti" objavile te 2014. godine da je "Dodik dugogodišnji prijatelj i podržavalac Izraela i da je Republika Srpska spriječila delegaciju BiH da podrži zahtjev palestinskih vlasti da dobiju članstvo u UN na glasanju u novembru 2011. godine".

Znači, ističe Simić, nije u pitanju nikakav "taktički potez" Dodika, već bratska i prijateljska gesta.

- Naravno da Republika Srpska i Dodik pozdravljaju i Vašingtonski dogovor oko toga između Vučića, Trampa i Hotija - naveo je Simić.

Simić naglašava da Dodikova inicijativa nije objelodanjena da bi se prikazala bliskost Republike Srpske prema politici američkog predsjednika Donalda Trampa, jer je to opštepoznato i davno objelodanjeno u Dodikovom pismu podrške koje je krajem prošle godine proslijedio lično Trampu.

Dodik je u tom pismu, podsjeća Simić, naveo da u potpunosti stoji iza njegovih riječi - "Ako želite slobodu, ponosite se svojom zemljom. Ako želite demokratiju, držite se svog suvereniteta. Ako želite mir, volite svoju naciju. Mudri lideri uvijek prvo misle na dobrobit svog naroda i zemlje. Budućnost ne pripada globalistima. Budućnost pripada patriotama".

Simić takođe podsjeća da je Dodik u više navrata pozvao i Srbe koji žive u Americi da na predstojećim izborima glasaju za Trampa.

Simić ocjenjuje da se novinarka Stojanović "očigledno specijalizovala da proglasi rušilačkim sve što Dodik uradi, po običaju zaobilazeći ili falsifikujući Dodikove razloge i argumente za njegove poteze, uz malu pomoć
'stručnjaka' za odnose u ovom regionu", kako je ona navela u tekstu.

Тагови: