Predsjednik Kine

Si Đinping uputio pismo zahvalnosti Dodiku

  • 30.09.2019. 20:28

Predsjednik Kine Si Đinping izrazio je zahvalnost srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku na čestitki koju mu je uputio povodom 70 godina od osnivanja Narodne Rpublike Kine.

"Narodna Republika Kina i BiH uživaju tradicionalno prijateljstvo. Dvije zemlje sada bilježe čvrsto političko opredjeljenje, a praktična saradnja u svim oblastima daje bogate rezultate", navodi se u pismu zahvalnosti kineskog predsjednika koje je večeras u hotelu "Holidej" u Sarajevu, na prijemu povodom 70 godina postojanja Kine, Dodiku uručio ambasador Kine u BiH Đi Ping.

Si Đinping je naglasio da pridaje veliki značaj razvoju odnosa između Kine i BiH.

"Spreman sam da zajedno sa Vama konstantno ulažemo napore, koristeći priliku zajedničke izgradnje 'Pojasa i puta' u jačanju integrisanja strategija i širenju zajedničkih interesa dvije zemlje, kako bi bilateralni odnosi stalno napredovali", ističe se u pismu zahvalnosti kineskog predsjednika upućenog srpskom članu Predsjedništva BiH.

Predsjednik Kine poželio je srpskom članu Predsjedništva BiH dobro zdravlje, kao i lični i profesionalni uspjeh.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras u Sarajevu na prijemu povodom 70 godina postojanja Narodne Republike Kine da ta država danas predstavlja nezaobilazan faktor globalne ekonomije, ali i svjetske politike i svjetskog mira.

"Ovdje smo da čestitamo kineskom predsjedniku, kineskom narodu i državi ovaj zaista veliki jubilej u kome su oni pokazali sposobnost da od jedne siromašne zemlje za nekoliko decenija postanu druga vodeća ekonomija na svijetu. To je zaista impozantno", rekao je Dodik.

On je naglasio da održavanje rasta koji Kina ima posljednjih godina utiče na održavanje globalnog rasta.

"Da nije bilo kineskog napretka sigurno da bi svijet bilježio negativne stope rasta", rekao je Dodik i poželio Kini uspjeh i da imaju što bolji mogući razvoj.

On je zahvalio za sve projekte koje je Kina imala u Republici Srpskoj, navodeći da su sva tri projekta koja je ambasador Kine u BiH pomenuo - sva locirana u Srpskoj.

"Na to smo ponosni i želimo da nastavimo sa Kinom da sarađujemo u formati `17 plus jedan` projekata `Pojas i put`, i u tom pogledu ćemo nastaviti kontakte sa kineskim kompanijama i njihovim vlastima", poručio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH prisustvovao je večeras prijemu povodom 70 godina postojanja Kine, koji je organizovao kineski ambasador u BiH Đi Ping.

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије