Kancelarija za reviziju institucija BiH

Šest institucija dobilo mišljenje sa rezervom

17:52, 01.08.2019.
Izvor: Srna
Kancelarija za reviziju institucija BiH završila je ciklus finansijskih revizija za institucije BiH za 2018. godinu i od 74 revidirane za šest dala mišljenja sa rezervom.

Tri institucije dobile su mišljenje sa rezervom na usklađenost sa zakonima i propisima, jedna na finansijske izvještaje, te dvije i na usklađenost i na finansijske izvještaje, precizira se u saopštenju iz Kancelarije za reviziju institucija.

Među ovih šest mišljenja dva su sa rezervom, a četiri i sa rezervom i skretanjem pažnje.

Iz Kancelarije za reviziju institucija ističu da je 55 pozitivnih mišljenja uz skretanje pažnje, te 12 čisto pozitivnih mišljenja.

U jednom slučaju, usljed ograničenosti obima revizije, Kancelarija se suzdržala od davanja mišljenja.

Ukupno izvršenje budžeta revidiranih institucija za 2018. godinu iznosilo je 935.014.410 KM.

Metodologija koju se primjenjuje za reviziju zasniva se na standardima Međunarodne organizacije vrhovnih revizionih institucija, te u izvještajima o finansijskoj reviziji daju dva odvojena mišljenja, saopšteno je iz Kancelarije za reviziju institucija.

U saopštenju se navodi da se prvo mišljenje odnosi na tačnost, odnosno fer prikaz i istinitost finansijskih izvještaja, a drugo na usklađenost aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija institucija sa zakonima i drugim propisima kojima su regulisane.