"Zatiru nam tragove"

Serija napada na srpske crkve i groblja u Federaciji BiH

  • 20.01.2020. 17:05

Tokom ovih božićnih dana, kada su iz preživjelih srpskih pravoslavnih crkava u Federaciji Bosni i Hercegovini potekle poruke praštanja i mirenja, napadnute su dvije srpske bogomolje u Sarajevu pod federalnom upravom BiH. 

Prva u Blažuju, imenovana prvim srpskim svetiteljem Savom, druga u Hadžićima, posvećena apostolima Petru i Pavlu. Crkvama su obijena vrata, polupani prozori, pokupljeni prilozi vjernika. Živoj blažujskoj crkvi koja je već preživjela nekoliko napada, prije ovog posljednjeg, uništili su oltar, pokupili ikone, i svete sasude, a na zidovima ostavili uvredljive poruke, uprkos tome što se u ovom hramu, godinama bogosluženja obavljaju uz zaštitu policije.

Malobrojne Srbe koji su ostali da istraju na zemlji predaka uznemirili su napadi na njihove hramove.

- Posjetili smo odmah te ljude, potreseni su - prenosi utiske za "Novosti" Dušan Šehovac iz Udruženja istina i pravda.- Oni, ipak, ni trenutka ne sumnjiče svoje komšije za ovo nedjelo, ali su poruku shvatili. Deceniju pratim, dokumentujem i javno reagujem, tražeći istinu i osudu ovakvih incidenata. Došao sam do zaključka da postoji pravilo u njihovom ponavljanju: vrijeme oko devetog januara, kada se obilježava Dan Republike Srpske, dan obilježavanja opsade Sarajeva, početak jula i srebreničkih događaja, uoči izbora i formiranja vlasti na svim nivoima. Mada među napadačima, vjerujem, ima i sitnih lopova, bez ikakve ideologije u pozadini. Suština je međutim organizovano paljenje i rušenje viševekovnog postojanja srpskog naroda na teritoriji grada Sarajeva u kome su vjerski objekti prvi na udaru. Poražavajuće je da se ponavljaju i poruke da ovde nisu dobrodošli i preporučuje im se: Srbi u Srbiju!

Šehovac podsjeća da, samo, parohija blažujska danas broji jedva stotinak srpskih domaćinstava, uglavnom staračkih. Prije građanskog rata u BiH, ovdje je živjelo više od deset hiljada Srba.

- Ne smetaju im samo oni. Samo živi Srbi. Smetaju i mrtvi. Njihova groblja i njihovi belezi - navodi Šehovac primer susjednog, ilidžanskog Osijeka. - Ovdje su nam porušili spomenike, palili grobljansku kapelu. Koliko je kapela odolevala, toliko su vandali bili uporniji. Palili su je nekoliko puta godišnje. Na udaru je i srpska imovina onih domaćina koji se od nje ne odriču. Primjer je porodice Vujičić, domaćinstvo im je više od deset puta napadano, tokom četvrt vijeka dejtonskog "mira".

Na pitanje zašto su baš sada probuđeni duhovi zla, Šehovac odgovara:

- Ovo što se Srbima događa u Sarajevu u dijelu grada pod upravom Federacije BiH, odnos je većine prema živim i mrtvim Srbima. Prema dokazima, belezima našeg vijekovnog postojanja i to je, zaista dio globalnog odnosa prema našem narodu, našoj pravoslavnoj vjeri koji je na sceni u Crnoj Gori, na Kosovu, u Hrvatskoj... cilj je potpuno ogoljen: da se zatru dokazi postojanja pravoslavlja, poništi i preimenuje naš identitet.

Pročitajte još:

Uhapšen načelnik Klinike za anesteziju: Golić osumnjičen za obljubu nad nemoćnim licem

Mladići koji su stradali u teškoj nesreći biće sahranjeni jedan pored drugog

Svjedoci ubistva škaljaraca: Ubice su pucale nemilice, djeca su vrištala

Pjevač umro na sceni: Samo se izvinio i zatvorio oči

Dirljiva fotografija trogodišnjih blizanaca koji se prvi put razdvajaju: Razlog tjera suze na oči

Prevrnuo se kamion, vozača jedva izvukli van

Ceca priznala kakvi muškarci joj se dopadaju

Trostrukog ubicu iz Splita posjetio advokat: Filip nije svjestan šta je uradio

Zeničanin osumnjičen da je teroristima prodao kalašnjikove izručen BiH

U napuštenoj kući policija pronašla leš obješenog muškarca