Predložen za ministra

Selmo Cikotić već jednom pao na testu kao ministar u Savjetu ministara BiH

  • 19.06.2020. 19:22

Selmo Cikotić kojeg bi SDA da postavi u fotelju MInistra bezbjednosti BiH, već je jednom pao na testu minista sva tri konstituivna naroda. Svojevremeno, u ulozi Ministra odbrane BiH, ne samo da je špijunirao za američke vlasti već je direktno uticao na SAD da pojača pritiske na Republiku Srpsku, po pitanju reformi koje je dirigovala Institucija Visokog predstavnika. Cikotić je godinama pomno pratio šta rade vlasti Srpske, i o tome informisao tadašnjeg ambasadora SAD-a koji mu je bezrezervno vjerovao čak i onda kada je govorio neistine. Izvještaji koje je pisao Čarls Ingliš, a koji sve to dokazuju, objavio je Vikiliks.

"Kada je otkrio da su se generali bosanskih Srba se sa premijerom Republike Srpske Dodikom dok su  glasine o etničkom separatizmu sakupljale težinu, Cikotić je tiho tražio informacije o suštini sastanka i izabrao je da ga ne postavlja kao glavno pitanje koje bi dodatno zapalilo i političke krugove i javnost", rekao Čarl Ingliš, bivši ambasador SAD u BiH. 

"Ugledni kadar" SDA, Selmo Cikotić u peridu svog mandata u ministarstvu odbrane, podržavao je slanje bosanskih snaga u Irak. Uz to, imao je plan da iračkoj vojsci donira oko 40 tenkova iz zaliha nekadašnje Vojske Republike Srpske. 

"Cikotić je reako da se čini razumnim da Bosna može da donira približno 40 tenkova, a on će preuzeti vodeću poziciju lobirajući za njihovo donirannje ukoliko se takav zahtjev zatraži. Ambasador je istakao da će donacija vjerovatno privući  oštar politički pritisak iz RS jer su svi tenkovi bili iz zaliha bivše vojske RS", dodaje Ingliš.

Cikotić se do srži zalagao za NATO put BiH, a u toj priči ispomoć mu je bio PDP-ov Igor Crnadak koji je dvije godine obavljao funkciju zamjenika Ministra odbrane. 

Cikotić je takođe obavijestio ambasadora da je nedavno imenovao zamjenika ministra odbrane Igora Cranadaka za prvog bosanskohercegovačkog NATO / PfP koordinatora. Crnadak će predsjedavati međuministarskim koordinacionim tijelom na visokom nivou koje će ovdje održavati tehnički sekretarijat u kancelarijama NATO štaba. Cikotić je naglasio da je stvaranje ovog tijela još jedan pokazatelj da je Bosna "ozbiljno shvatila ulazak u NATO". 

Tokom rata devedesetih godina Selmo CIkotić je bio  komandant operativne grupe "Zapad" takozvane Armije BiH. Dovodio se u vezu sa ratnim zločinima u Bugojnu, protjerivanjem hrvatskog stanovništva, logorom smrti te ubijanjem civila. Za MInistra bezbjendosti predložen je nakon neopozive ostavke Fahrudina Radončića. 

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.