HDZ BiH

Šefik Džaferović pomagao svjetski poznate teroriste i mudžahedine

10:02, 22.09.2019.
Izvor: Srna
HDZ BiH osudio je izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferović da je HVO bio u službi udruženog zločinačkog poduhvata, te istakao da je ovaj visoki fukncioner SDA pomagao svjetski poznate teroriste i mudžahedine i da, kao takav, ne može predstavljati "državni vrh BiH".

"Pokušaji degradiranja i proglašavanja HVO-a zločinačko-agresorskom vojskom u suprotnosti su s istinom o BiH", naveli su iz HDZ-a BiH i izrazili zabrinutost povodom korištenja opasne i zapaljive retorike.

U HDZ-u BiH smatraju da bošnjački politički predstavnici iz SDA i okupljeni oko te stranke još jednom jasno demonstriraju nastojanja da svakodnevno vrše nasilje nad konstitutivnim narodom i BiH tražeći nove povode za dalju destabilizaciju.

Zvaničnicima SDA i bošnjačkim političkim predstavnicima iz HDZ-a BiH je upućen poziv da se okrenu budućnosti zajedno sa svojim susjedima i partnerima, te radom dokažu opredijeljenost za mir, stabilnost i napredak koji se mogu ostvariti jedino kroz reformske procese, ravnopravnost i evroatlantske integracije.

Za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, da je, sudeći prema njegovim izjavama, očito još zarobljen u prošlosti i to onom kakvom je Bošnjaci žele ispisati.

HDZ BiH smatra da su istupi DŽaferovića, zasnovani na promociji zapaljive retorike i negiranju istorijskih činjenica, nadomjestak dezorijentisanom političkom djelovanju koje se oslanja na promovisanje provokacija, radikalizma i populizma.

"Kao potpisnik dokumenata za dobijanje državljanstva BiH, DŽaferović je pomagao svjetski poznate teroriste, radikaliste i mudžahedine, koji su učestvovali u jednom od najvećih svjetskih terorističkih napada u kojima su stradali nedužni ljudi. Kao takav, ne može predstavljati državni vrh BiH kojem cilj treba da bude bolja budućnost, mir, suživot", kažu u HDZ-u BiH.

Ova stranka podsjeća da su tzv. Armija BiH i mudžahedini kao njen sastavni dio činili zločine nad Hrvatima u Bugojnu, da su s ciljem etničkog čišćenja Hrvati masovno mučeni, proganjani i ubijani.

"Tada etnički očišćeno od hrvatskih stanovnika, u Bugojnu su uništeni i znakovi hrvatskog naroda i katoličanstva. Tim zločinima Armije BiH upravljao je zvaničnik SDA DŽevad Mlaćo", navode iz HDZ-a BiH i podsjećaju da je, prema popisu iz 1991. godine, u opštini Bugojno živjelo 15.993 Hrvata, poslije ratnih sukoba i agresije ostalo 1.374 Hrvata, a da je 120 ubijeno.

Iz ove stranke poručuju da se HVO "borio za BiH u kojoj će svu narodi i građani biti ravnopravni i slobodni".