Johan Zatler

Šef delegacije EU u BiH tražio hitno zatvaranje kampa "Vučjak"

  • 05.11.2019. 19:07

Kamp "Vučjak" kod Bihaća mora biti hitno zatvoren, poruka je šefa Delegacije EU u BiH, Johana Zatlera.

Kamp ne zadovoljava osnovne uslove, a vlasti BiH moraju se više uključiti u rješenje problema migrantske krize, kaže Zatler. Po njemu je "Vučjak" simbol nefunkcionalne vlasti u BiH. Ipak, nada se da bi problem mogao da bude riješen.

"Vučjak zaista nije lokacija koja je adekvatna za smještaj ljudi, poznato vam je da je riječ o jednoj bivšoj deponiji u kojoj vladaju zaista užasni higijenski uslovi i sama okolina je nezadovoljavajuća, ima štakora, na tom području i činjenica je da je riječ o miniranom zemljištu oko te lokacije. Najblaže rečeno vladaju nehumani uslovi dobio sam obećanje da će ta lokacija što prije moguće i biti zatvorena", rekao je Johan Zatler šef Delegacije EU.

Na poteze iz Sarajeva odavno čekaju u Unsko-sanskom kantonu. Svjesni su problema i katastrofe koja ih je zadesila i ne odustaju od plana da se migranti izmjeste, ne samo iz Vučjaka nego i iz dva prihvatna centra u Bihaću. 

Kantonalni premijer podsjeća da nema pomoći i koordinacije sa BH nivoa zbog čega je sav teret migrantske krize pao na USK.

"Cijeloj BiH, cijeloj Evropi poručujemo da ovo krajiško gostoprimstvo ima i svoje granice. Ja molim sve njih da ne prijđu granice krajiškog gostoprimstva, jer nositi i prepustiti ovaj teret od strane države od strane sviju da se dešava samo jednom kantonu nije pošteno prema ovim građanima", istakao je Mustafa Ružnić premijer USK.

Prvi čovjek Bihaća rješenje vidi u izmještanju migranata na lokaciju Lipa, koja je u gradskom vlasništvu. Spominjala se i u julu, ali je izazvala veliko protivljenje mještana koji žive u blizini, pogotovo srpskog stanovništva koje je istaklo da je riječ o povratničkom naselju i da ne žele biti ugroženi. O Lipi će se razgovarati i na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća. Gradonačelnik Bihaća traži hitno rješenje jer je, kaže, odavno došlo do grla. 

"I ja sam za to sa se Vučjak zatvori, ali nama je i sinoć došlo migranata iz pravca Sarajeva i Tuzle, 150 migranata, problem je šta će se sa tim ljudima, sa ljudima koji su došli sinoć, koji će doći večeras, koji će doći sutra naveče", naglasio je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Prihvatni centri u Bihaću, Bira i Miral, trebalo bi da budu zatvoreni 15. novembra kada ističu ugovori o iznajmljivanju prostora, a koji nisu produženi. Ako se do tada ne nađe rješenje, više od hiljadu i po migranata biće na ulicama. U šta to može da se pretvori, Bišćani, kako danas poručuju, ne smiju ni da pomisle. 

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.