Parlament BiH

SDS uputio prijedlog za ukidanje akciza na gorivo

  • 18.06.2018. 19:15

Za SDS-ove prijedloge kojima traže ukidanje akciza na gorivo, saznali smo iz medija, poručuju iz HDZ-a i već nagovještavaju da ih neće podržati. 

Krajem prošle godine glasali smo za uvođenje akciza, kaže Borjana Krišto i poručuje  da ne može da komentariše prijedloge SDS -a jer još nije vidjela o čemu se zapravo radi, ali već u svemu vidi mnogo nelogičnosti. 

"Mi smo sudjelovali u zakonu o akcizama, i podržali smo zakon o akcizama. Sve ono što bi mislili da bi drugačije  trebalo uraditi, vjerovatno bi predložili. Smatramo da je to jedan sustavan zakon, koji je trebalo da predloži  Vijeće ministara, i koje uvijek treba uraditi institucija kao što je Vijeće ministara i kazati kako i na koji način prikupljati sredstva od akciza i kazati kako i na koji način ih trošiti," rekla je Borjana Kristo, član kolegijuma PD PS BiH (HDZ BiH)

Ukoliko se HDZ-ovim stavovima pridruže SDA i SBB-e teško da će prijedlog SDS -a proći u Bh. Parlamentu. Iz te dvije partije poručuju da će se tek sutra izjasniti kako će se ponašati kada prijedlog za ukidanje akciza dođe na dnevni red. Obzirom da su poslanici te dvije stranke krajem prošle godine podržale uvođenje akciza, malo ko očekuje da će u srijedu  glasati drugačije. Mnogo toga zavisiće i od stavova poslanika iz DNS-a, a svoje stavove ne kriju u pojedinim partijama koje su bliže odluci da podrže prijedloge. 

"Ukoliko je on korektno napravljen, u smislu rješenja, nećemo imati nikava problem ni ja ni moje kolege da podržimo nešto takvo," rekao je Saša Magazinović, poslanik SDP-a u PD PS BiH.  

"Gorivo treba pojefitniti za ovih 15 feninga, akcize koje su na onakav način usvojene prije pola godine, trebaju da budu vraćene na početak," kaže Senad Šepić, poslani nezavisnog bloka. 
 
U SNSD-u su prijedloge SDS-a još juče nazvali politikanstvom. Danas kažu da je upućivanje zakona u hitnu proceduru pokušaj kreiranja haosa i dio predizborne kampanje. Smatraju da bi trebalo prije svega o svemu zatražiti i sva neophodna   mišljenja, a lider te partije i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručuje da cijena goriva zavisi isključivo od stanja na svetskom trzistu. 
 
"Takse koje je država uvela ovdje nisu ni veće ni manje, čak su manje nego u regionu. Samo cu vam reći da je PDV kod nas 17 odsto a u Hrvatskoj 25 odsto. Da nije bilo potrebe i da nije bilo opstrukcija, mi smo mogli da imamo dakleko efiksaniji sistem izgradnje autoputeva. SDS pravi opstrukcie i sada žele ponovo da naprave neku gužvu," rekao jke Dodik. 

SDS je uputio u proceduru prijedlog izmjena i dopuna o stavljanju van snage zakona o akcizama na gorivo, usvojenog prošle godine. Tvrde da bi usvajanjem tog prijedloga rasteretili potrošače, a danas poručuju da su sredstva za izgradnju puteva i autoputeva zloupotrebljena. Iz suprotog tabora poručuju da nisu u pravu, pa žestoka rasprava u BH parlamentu sigurno neće izostati. 

Тагови: