SDS, PDP i SDA nezakonito izglasali odluku o izboru novih članova CIK-a

  • 12.03.2020. 19:35

SDS I PDP su ponovo izdali interese Republike Srpske, podržavajući odluku o prestanku mandata članovima CIK-a i izboru novih članova, koju je predložio Dragan Mektić.

Kaže to za ATV srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. Ne čudi ga što su se te dvije stranke ponovo udružile sa SDA, jer su, dodaje, spremni na sve i sa svakim. Ovim potezom su, poručuje srpski član Predsjedništva, prekršili i zaključke Narodne skupštine.

"Ovo govori da produžena izdaja Šarovića je usmjerena ka plaćanju njegove slobode koju je stekao imajući za određena djela koje je učinio još za ubistvo Riste Jugovića na Palama i da u tom pogledu obustava tog procesa i njegovo uključivanje iz tog procesa svakako je sada kupovanje odnosno plaćanje te cijene. Što se tiče ovih iz PDP-a Borenovića, on ništa ne razumije, oni se ni ne znaju baviti politikom ovo je antipolitika, imajući u vidu da sa Osmanovićem oni prave većinu, kako je zovu entitetsku", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Izbori su već sada, dodaje Milorad Dodik, proglašeni nelegitimnim i nelegalnim, jer će CIK očigledno raditi pod kontrolom SDA. U prilog tome ide i činjenica da su novoizabrani članovi CIK-a nekompetentni, i pritom stranački kadrovi SDS-a i PDP-a, kaže za ATV Nebojša Radmanović zamjenik predsjedavajućeg PDPS BiH. Sinoć donesena odluka je, tvrdi, nezakonita, jer su članovi CIK-a razriješeni mimo procedure, koju je trebalo da sprovede novoformirana Komisija za izbor članova CIK-a.

"Jedna moćna komisija koja je usvojila pravilnik o izboru novih članova koji kaže, u skladu sa zakonom opet, da se radi o istaknutim stručnjacima iz oblasti prava sa iskustvom o izbornom procesu i tu se očekivalo da dođemo do dva nova bošnjačka, dva nova srpska i jednog hrvatsog člana i dobijemo jednu mćnu nestranačku komisiju. Ovo što se sinoć desilo je rušenje vlastitih odluka i zakona", istakao je Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg PDPS BiH.

I predsjednica komisije za izbor CIK-a, HDZ-ova Borjana Krišto kaže da je Mektićev prijedlog suprotan zakonu i da će naštetiti ugledu BiH. PDP-ov Igor Crnadak danas je pokušao da opravda sinoćnje glasanje, ali na pitanje zašto se išlo u naprasno biranje novih članova CIK-a, kada je sa radom počela komisija koja je to trebalo regularno da odradi, priznaje da im se žurilo, ne pominjujući pritom da je na taj način prekršen Zakon. Suočen sa pitanjem da li je prihvatljivo da u CIK-u sjedi partijski član, i to njegove partije, Crnadak daje po malo komičan odgovor. 

"Ja sam uvjeren da kolega Mektić ne bi predložio nekog ko ne može vrlo dobro da radi taj posao i mi smo glasali i podržavamo da CIK konačno počne da radi ono što treba da radi", naglasio je Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a.

Da li će, i kako to biti slučaj, s obzirom da novoizabrani članovi iz reda srpskog naroda ne ispunjavaju uslove po pitanju stručnosti, Crnadak ne precizira. Poslanici SNSD, srpskog bloka i HDZ u PD, sinoć su, odmah po usvajanju devnog reda, napustili sjednicu. U podršci SDS i PDP odluci o izboru novih članova CIK-a vide dodvoravanje Sarajevskoj politici.  

"Mi smo sinoć opet imali situaciju kada je poslanik Mektić izvršavao direktnu volju SDA, da su po hitnoj proceduri u dnevni red uvrstil ovu odluku. Na prošloj sjednici je to uradio sa Zakonom o prestanku mandata VSTS kada je direktno izvršavao zaključak 11 sa predsjedništva SDA", naglasila je Snjećana Novaković Bursać, šef Kluba poslanik SNSD-a u PDPS BiH.

"Očigledno da je na sceni nova stara koalicija SDA-SDS-PDP, gdje je gospodin Mektić portparol i izvođač radova SDA, a gdje su mozgovi operacija Šarović i Bakir Izetbegović", rekao je Nenad Nešić, poslanik u Srpskom klubu u PD PS BiH.

"Očigledno za pojedine ljude i pojednine predstavnike političkih partija ništa nije sveto, da odluke NS RS ništa ne znače, da je očigledno bitnije da se dodvore nekim krugovima u Sarajevu i juče je na sceni bio postupak koji nije bio ni sa izbornim zakonom, kao ni sa moralnim ni bilo kojim drugim zakonom", istakao je Dragan Bogdanić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

SDS i PDP su još jednom pokazali da su im bitne samo fotelje u Sarajevu, koje žele da sačuvaju po svaku cijenu. Ne biraju ni sredstva ni saradnike, a odlukom o smjeni i izboru članova CIK-a i ovu Komisiju dali su Bošnjacima na pravljenje, poručuje za ATV Obren Petrović.

"Sinoć su poslanici SDS-a, PDP-a i SDA pokazali da im poštovanje pravila i propisa nije cilj, veće nelegitimno i nelegalno djelovanje u institucijama BiH. U svoje lično ime mogu reći da su mi još jednom samo potvrdili da sam ja izabrao dobru politiku, onu koja nije izdajnička", naglasio je Obren Petrović, poslanik SNSD-a u PD PS BiH. 

Na sinoćnjoj sjednici PD, za članove CIK-a ponovo su izabrani Suad Arnautović i Ahmet Šantić za koje mediji prenose da su prošle izbore učestvovali u neviđenoj izbornoj krađi, kada su noć uoči izbora promijenili 6.500 članova biračkih odbora. Novi članovi komisije su Jovan Kalaba, inače član PDP-a, koji se na izborima 2012. godine našao i na izbornom listiću te stranke, te Vanja Bjelica–Prutina, jedna od najbližih saradnica Mirka Šarovića. Iako ovo djelimično objašnjava zašto su odluku podršali PDP-ovci i SDS-ovci, postavlja se pitanje, kako će CIK, popunjena isključivo stranačkim kadrovima, nezavisno i objektivno nadgledati i sprovoditi izborni proces u BiH.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.