Sarajevo

SDS i PDP traže izmjene poslovnika PD PS BiH

  • 08.11.2019. 19:08

Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika, koji su klubovi poslanika SDS-a i PDP-a uputili predsjedavajućem Predstavničkog doma Denisu Zvizdiću, dokaz su da rade na usložnjavanju političke situacije u cijeloj BiH.

Izmjene podrazumijevaju da umjesto klubova, Predstavnički dom, bira članove komisija. Time svjesno slabe ustavnu poziciju Republike Srpske, i čine štetu Srpskom narodu, poručuje srpski član Predsjedništva BiH. 

"Oni su ostali zaista u službi nekih, svjesno ili nesvjesno, ne vjerujem da je nesvjesno, nekih interesa da usložne situaciju u BiH i da pokušaju institucije sa nivoa BiH da nametnu drugim nivoma vlasti", istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Iako jedna trećina poslanika iz Republike Srpske izabrana na izborima mora biti na isti način predstavljena u komisijama, plan SDS-a i PDP-a to ruši. Ruše Ustavom zagarantovana prava Srba i predstavnika Republike Srpske na nivou BiH. 

Svojim planom potpisnici ovog akta Dragan Mektić, Mirko Šarović, Branislav Borenović i Mira Pekić ne poštuju izbornu volju građana Srpske. Zatražili su izmjene po hitnom postupku i to smatraju legitimnim. Do sada je ovu inicijativu podržalo 14 poslanika stranka iz Federacije.

"Mi vjerujemo da možemo u ovome uspjeti, postoji mogućnost i da ne skupimo dovoljan broj, odnosno 22 poslanika, ali mi smatramo da je suštinski važno, ključno da pokrenemo ovu inicijativu svjesni da možda i nećemo uspjeti da obezbijedimo dovoljan broj imajući u vidu da je ova aktivnost visokog društveno opravdana", rekao je Mirko Šarović, šef Kluba poslanika SDS u PD PS BiH.

Da zarad svojih interesa provode volju Bakira Izetbegovića, govori i činjenica da su o ovoj ideji ranije govorili i predstavnici SDA. Sada te ideje pokušavaju realizovati SDS i PDP. Još jedan pokušaj da se iz Sarajeva disciplinuje Republika Srpska, što je antiustavno, smatra srpski član Predsjedništva.

"Očekujem da će neke odgovore dati Narodna skupština Republike Srpske u ponedjeljak. Snažno ćemo potencirati izmjene i dopune Krivičnog zakona Republike Srpske u kome će se insistirati da se svako odstupanje od zvanično utvrđenih stavova Republike Srpske, to znači parlamenta, Vlade i predsjednika Republike tretira kao krivično djelo i biće zaprijećena kazna", naglasio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je podsjeća da je SNSD imao dovoljno sposobnosti da se bori protiv unitarizacije u BiH, u vrijeme kada su SDS i PDP imali pun kapacitet zastupanja u Savjetu ministara, u Predstavničkom domu i kada su imali i člana Predsjedništva, pa poručuje da će to činiti i sada.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина