SDP predlaže uvođenje funkcija "predsjednika i premijera BiH"

  • 29.11.2020. 19:16

Predsjednik, dva potpredsjednika, premijer BiH - te bi funkcije uveo SDP BiH, a ove, i druge brojne želje i ideje, objedinili su u amandmane na Ustav koji će devetog decembra pred poslanike BH Parlamenta.

SDP-ovci su zamislili da predsjednik i potpredsjednici BiH ne mogu biti iz istog naroda ili reda ostalih, a kandidati bi bili "direktno izabrani članovi Parlamentarne skupštine". I ne samo to - zamislili su i niz drugih izmjena, poput podijeljenih nadležnosti drugih nivoa vlasti s institucijama BiH.

"2. Podijeljene nadležnosti drugih nivoa vlasti s institucijama BiH su: 
a) poreski sistem; 
b) izborni proces; 
c) pravosuđe; 
d) poljoprivreda; 
e) nauka i tehnologija; 
f) ekologija; 
g) lokalna samouprava; 
h) ostale nadležnosti koje se uređuju zakonom”, jedan je od amandmane na Ustav koje predlaže SDP. 

SDP-ovci bi da se i drastično poveća broj poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH. Odnosno u Predstavničkom domu čak za 45, dok u Domu naroda za šest više.

"Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ima 87 članova, od kojih se dvije trećine biraju s teritorije Federacije, a jedna trećina s teritorije Republike Srpske. Dom naroda Parlamentame skupštine BiH ima 21 člаnа, od kojih je sedam Bošnjaka, sedam Hrvata i sedam Srba", jedan je od prijedloga SDP-a. 

Apsurdno i neprihvatljivo, tako SDP-ov prijedlog amandmana ocjenjuje predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Snježana Novaković Bursać poručuje da taj prijedlog nema nikakvu šansu.

"Prijedlog amandmana na Ustav BiH, koje je predložio SDP BiH, nema nikakvu šansu da bude usvojen i pretpostavljam da neće proći ni komisijsku fazu u Predstavničkom domu. To znači da se radi o još jednoj u nizu političkih pustih želja ove stranke kojima ona pokušava da skrene pažnju na sebe i svoj politički program. Do koje mjere je prijedlog apsurdan i neprihvatljiv uz tamo neke nadležnosti koje su nabrojali ilustruje još jedan od prijedloga vezano za nadležnosti BiH koji su oni sročili u rečenici da bi prema njihovoj ideji BiH imala i "sve druge nadležnosti koje se uređuju zakonom", rekla je Snježana Novaković Bursać, predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Sličnog stava je i ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH. Vojin Mitrović podsjeća da su Ustavom BiH jasno definisana ovlašćenja Predsjedništva BiH i Savjeta ministara.

"Ovaj prijedlog amandmana SDP-a sigurno neće naići na podršku. Za izmjenu Ustava u BiH potrebna je saglasnost sva tri konstitutivna naroda, čega u ovom slučaju nema", istakao je Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH.

Stižu poruke i da je prijedlog SDP-a zanimljiv i vrijedan pažnje samo utoliko što se njim direktno priznaje da neke od institucija koje trenutno funkcionišu na nivou BiH, kao što su Sud i Tužilaštvo BiH, nemaju ustavno uporište, pa bi oni ovim prijedlogom da ih "poustave". Amandmane SDP-a odbacili su i Ujedinjena Srpska i PDP.  
 

Тагови: