Sarajevo

SDA traži odlaganje potvrđivanja imenovanja Mlađena Božovića za ministra

  • 15.01.2020. 19:09

Šef Kluba SDA Adil Osmanović zatražio je na proširenom Kolegijumu Predstavničkog doma PS BiH da se potvrđivanje imenovanja Mlađena Božovića skine sa sutrašnjeg dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma.

Traže se dodatne konsultacije kako bi dali podršku Božoviću za imenovanje ministra za ljudska prava i izbjeglice. V.d. predsjednika DNS-a Nenad Nešić kaže da je cijela situacija iznenađujuća za njega i da mu nije jasno zašto SDA odugovlači i traži dodatne stranačke konsultacije, kada su, podsjeća Nešić, i sami rekli da je svaki kandidat, koji prođe provjere, prihvatljiv.

"Mi imamo čovjeka koji ispunjava sve uslove, prošao je CIK, prošao je SIPA-u, nikad nije pravosnažno osuđen, nestranačka je ličnost, ja bih volio da neko kaže šta je problem", istakao je Nenad Nešić, poslanik DNS-a u PD PS BiH.

Šta je problem i da li ga uopšte ima, ni danas ne detaljišu u SDA. Denis Zvizdić samo kaže da jučerašnji razgovor sa predsjedavajućim Savjeta ministara nije bio dovoljan i da razgovori treba da se nastave. Očekuje da će predsjedavajući Zoran Tegeltija, kao predlagač sutra povući tačku potvrđivanja Mlađena Božovića sa dnevnog reda. 

"U protivno o tome će se izjašnjavati parlament, a ne bi htjeli ući u tu fazu za koju unaprijed možemo pretpostaviti u kom smjeru bi išla i na koji način bi bilo to glasanje. Ja zaista na neki način sugerišem da se da dovoljno vremena narednih pet, šest dana da se to pitanje riješi, evo da kažem, svima prihvatljiv način", rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući PD PS BiH.

U HDZ-u nemaju dilemu oko potvrđivanja i podrške Mlađenu Božoviću za ministra za ljudska prava i izbjeglice, jer je prošao sve provjere. U SNSD-u poručuju da je, ako se nastavi sa uslovljavanjem i ucjenama, nova kriza u BH neizbježna.  

"Ako se dogodi da budemo mogli mijenjati utvrđene stavove kod izbora kandidata za pojedine funkcije na osnovu nekih subjektivnih stavova i ako je njihova provjera prošla kroz sve zvanične institucije koje to rade, onda to znači zaista novu krizu u BiH", naglasila je Dušanka Majkić, delegat u Srpskom klubu u Domu naroda PS BiH. 

"Svaki stav koji predloži SNSD za mene je prihvatljiv stav i ako prođe procedure kroz naše institucije koja su zakonom zadužena, bez obzira o kome se radi", rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.

Komisija za izbor i imenovanje Savjeta ministara nije dala preporuku za potvrđivanje Mlađena Božovića za ministra, jer su SDA i SBB bili suzdržani, ali mišljenje Komisije nije obavezujuće za PD. Do imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice čije mjesto treba da popuni kadar iz Republike Srpske, iz reda ostalih, na čelu ministarstva je SDA-ov Dževad Mahmutović koji je imenovan za zamjenika ministra, a koji dolazi iz FBiH.