Hrvatski narodni sabor

SDA ruši temelje BiH, odluka o novim članovima CIK-a neustavna

  • 12.03.2020. 16:42

Hrvatski narodni sabor (HNS) saopštio je da je odluka o izboru novih članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH neustavna i nezakonita i da SDA jednostranim potezima ruši temelje i budućnost BiH.

Iz HNS-a navode da su politički predstavnici bošnjačkog naroda, predvođeni Strankom demokratske akcije na juče održanoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nastavili sa grubim urušavanjem funkcionisanja pravne države.

"SDA i "nova većina" u Predstavničkom domu, po pitanju Centralne izborne komisije, nastavlja proces nepoštivanja zakona i procedura, degradirajući institucije BiH, stvara ponovo nove krize i pukotine između legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda u BiH - dodaje se u saopštenju kancelarije za informisanje HNS-a.

Iz HNS-a poručuju da takvom ponašanju, kao i nepoštivanju zakona i procedura BiH, mora doći kraj.

"SDA uvijek iznova iznenadi svojim odlukama, grubo kršeći dogovore i pokušaj stabilizacije prilika u BiH. Јednostranim potezima SDA ruši temelje i budućnost BiH. Pokazuje kako ne drži do partnerstva i ne želi napredak ovoj zemlji", navodi se u saopštenju.

Iz HNS-a ističu da su urušavanjem institucije demokratskog odlučivanja, imenovanjem novih članova CIK-a BiH bez zakonskog uporišta, zvaničnici SDA samo pokazali pravo lice u nastojanjima da BiH imaju samo za sebe i Bošnjake.

HNS poziva zvaničnike SDA da povuku odluku o izboru novih članova CIK-a i ističe da Komisija za izbor članova CIK-a po zakonom predviđenoj proceduri mora nastaviti da radi i donosi odluke.

Zvaničnici HNS-a će, kako se navodi, ozbiljno razmotriti sve mogućnosti, kao i buduću saradnju sa SDA.

"Odgovor na ovu krizu, HNS će ponuditi nakon zasjedanja svih tijela HNS-a, donošenjem jedinstvenog stava, prema našem mišljenju, ogromnog problema daljeg funkcionisanja institucija BiH", dodaje se u saopštenju.

Iz HNS-a su ponovili da su saradnja, međusobno uvažavanje, kompromis uz poštivanje zakona i procedura jedino moguće rješenje za sve nestabilnosti i pokušaj bilo kakve manipulacije, a garantovaće stabilnost i dugoročni razvoj BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je sinoć, na prijedlog poslanika SDS-a Dragana Mektića, odluku o prestanku mandata, odnosno izboru i stupanju na dužnost članovima CIK-a BiH.

Ovom odlukom mandat je prestao članovima Suadu Arnautoviću, Ahmetu Šantiću, Branku Petriću i Novaku Božičkoviću, a izabrani su novi članovi Suad Arnautović, Ahmet Šantić, Јovan Kalaba i Vanja Bjelica Prutina.

Тагови: