Sarajevo

SDA obrukala Izetbegovića: Zbog plagijata Aliju ismijava region

  • 21.09.2020. 10:57

Socijaldemokratska partija pozvala je SDA, kako su rekli, "predizborne aktivnosti njihovih struktura u Sarajevu", da istraže porjeklo citata prije nego što će ih ovjekovječiti uklesane u kamenu i zasađene u Sarajevu.

"Mi u SDP-u nemamo problema sa neznanjem ili nepismenošću kadrova SDA. Već smo navikli da zloupotrebljavamo javna sredstva za predizbornu kampanju. Međutim, u posljednjem činu nanose veliku sramotu čitavom gradu, što će opet biti ismijavano u regionu i šire. „Ovoga puta to neće biti„ biseri “Abdulaha Skake, već„ biseri mudrosti “koji se pripisuju Aliji Izetbegoviću“, rekao je SDP.

Kažu da je SDA nakon krađe mjesta gradonačelnika sada počela krasti i citate.

„Kada je Nedžad Ajnadžić odlučio da uzurpira javni prostor sa„ citatima “Alije Izetbegovića, nije bio ni svjestan sramote koju je sebi pripremio, niti da je ovim potezom trajno posramio osnivača SDA Aliju Izetbegovića jer je podmetnuo citate koji mu nisu pripadali, poručili su iz stranke.

Naime, citat „Nauka otkriva, umjetnost stvara“ pripada britanskom slikaru Džonu Opiju iz 18. vijeka, koji je u svom spisu prenio Alija Izetbegović.

"Nećemo ulaziti u analizu nekih drugih urezanih citata o mudrosti, znanju i neznanju koji se mogu posmatrati kao približne parafraze pojedinih manje ili više poznatih izreka. To ćemo prepustiti stručnoj zajednici. SDA očigledno ne zna razliku između falsifikovanja i falsifikovanja. su već pripremili ovu prvorazrednu sramotu za građane na njihov račun, pozivamo SDA da ukloni svoju predizbornu stijenu na putu kako bi ljudi mogli nesmetano prolaziti bez teturanja po spomenicima sa falsifikovanim citatima, u suprotnom mogu barem brušiti ime autora i potpisati citat pravim autorom. Sigurni smo da pokojni Džon Opie nije mogao ni sanjati da će njegov citat biti ovjekovječen u Sarajevu.

Kažu da je SDA ove godine otvorila sezonu „šalabahtera i plagijarizma“.

"Teško je zaključiti da li je pokušaj SDA da se promoviše javnim novcem preko Alije Izetbegovića tužniji, ili je odabrao plagijat od toliko citata. Sigurno je da Alija Izetbegović nije zaslužio takve nasljednike. Umjesto spomenika osnivaču SDA dobili smo nove spomenike gluposti, neznanju i nepismenosti SDA. U svakom slučaju, urezujući ovu sramotu u kamen, može se reći da je SDA i dalje negirala ideju da je 'glup čovjek mrtav i kad je živ' ", zaključili su.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.