Nisu se usaglasili

SDA i HDZ bez dogovora oko formiranja vlasti u FBiH

  • 12.12.2019. 18:50

Nema dogovora oko formiranja vlasti u Federaciji BiH, ni nakon više od godinu dana, ali su vladajuće stranke HDZ i SDA saglasne da nema potrebe za čekanjem konstituisanja Savjeta ministara. 

HDZ koji je već dostavio imena kandidata ministara i zamjenika za novi saziv Savjeta ministara, ne želi da vezuje federalni nivo, sa BH nivom, niti njeno konstituisanje. Jasno su danas stavili doznanja lideru SDA da nikoga ne ucjenjuju, ali da federlana Vlada može da sačeka dogovor koji ne utiče na imenovanje SM. 

“U Fedraciji vlast funkcioniše i evidentno je da će i dalje voditi SDA i HDZ, znači nije to nikakav problem, a funcioniše i zakonodavna vlast, za razliku od Savjeta ministara gdje smo imali određeni zastoj, tako da se nadam da ne treba praviti određeni pritisak kako se pokuašava ovdje u Sarajevu i da to bože HDZ ucijenjuje nekoga, apsolutno, ne samo moramo biti bar na tragu dogovora ja i kolega Izebegović“, kaže Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

U SDA je druga priča. Žele da završe priču formiranja vlasti od BH nivoa do nivoa kantona. Što se tiče dostavljanja imena za novi saziv Savjeta ministara lider SDA kaže da će slika sutra biti jasnija kada je zakazan sastanak sa liderima DF-a i SBB-a sa kojim SDA želi da dijeli tri ministarske pozicije. Bakir Izetbegović vjeruje da će u ponedjeljak listu kandidata za novi saziv Savjeta ministara potvrditi organi stranke, a do 23.formiran i Savjet ministara.

“Već u ponedjeljak ćemo mi to potvrditi na Predsjedništvu SDA i dati imena. Tako da već iduće sedmice ako se požuri sa tim provjerama, mi možemo u petak ili onaj ponedjeljak 23. imati formiran novi saziv SM“, kaže Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

A, provjere u CIK-u već su prošli ministri Staša Košarac, Vojin Mitrović, Vjekoslav Bevanda, Josip Grubeša, Ankica Gudeljević, kao i zamjenici iz Srpske i HDZ-a Mirko Okolić, Siniša Ilić, Mijo Krešić, Ljiljana Lovrinović i josip Brkić, zvanično je i saopšteno iz CIK-a. Draško Aćimović još nije prošao provjeru.

"DNS je dostavio svog kandidata za mjesto ministra iz reda ostalih, ali kandidat nije dostavio svoje podatke i zbog toga nije poslat na provjeru“, kaže Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara.

I sutra će se u Sarajevu govoriti o novom sazivu SM. Najavljen je sastanak trojice lidera SDA, DF-a i SBB-a kako bi se znalo da li će zajedno djelovati kao bošnjačke stranke u novom sazivu SM.