Formiranje vlasti

SDA i DF u koaliciji 

  • 05.04.2019. 12:28

SDA i DF potpisali su danas sporazum o konstituisanju parlamentarnih većina između ove dvije stranke i najavili da će nastaviti razgovore o primjeni ovog dokumenta s ciljem uspostavljanja vlasti u BiH.

Sporazum su, nakon višednevnih razgovora, potpisali zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović i potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić, saopšteno je iz DF-a. 

Ovim sporazumom usaglašeni su ciljevi na čijoj će realizaciji dvije stranke raditi u aktuelnom mandatu, a jedan od njih je članstvo BiH u NATO i EU. 

U sporazumu se navodi da će se SDA i DF zalagati za sprovođenje svih usvojenih zakona i strategija Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH s ciljem aktiviranja MAP-a, kao i za članstvo BiH u NATO i EU. 

U sporazumu se navodi da će se ove stranke zajedno zalagati za sprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučajevima "Sejdić-Finci", "Pilav", "Zornić" i "Šlaku". 

U dokumentu se ističe da će prioriteti biti i ekonomske reforme i dodatno zapošljvanje s ciljem jačanja domaće ekonomije, uz stvaranje boljeg poslovnog okruženja. 

SDA i DF ističu da će u fokusu njihovog djelovanja biti rješavanje bezbjednosnih izazova, kao i potpuna vladavina prava u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma, te korupcije u BiH. 

"S ciljem ispunjavanje navedenih ciljeva neophodno je izvršiti restrukturisanje, redefinisanje i depolitizaciju sudskih, tužilačkih i bezbjednosnih organa u BiH", navodi se u sporazumu. 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ranije je rekao da je DF prihvatljiv kao koalicioni partner, ali samo kao dio bošnjačkog bloka. 

HDZ BiH jasno poručio da su hrvatske stranke okupljene oko HNS-a, srpske oko SNSD-a, a bošnjačke oko SDA. 

Predsjednik Glavnog odbora HNS-a Božo Ljubić u jednom od intervjua izjavio je i da DF ne može dobiti nijedno ministarstvo koje pripada pripadnicima hrvatskog konstitutivnog naroda. 

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)