SDA, HDZ i SNSD na dobrom putu da ispune prioritete

  • 18.03.2021.15:17

Na sastanku radne grupe HDZ-a, SDA i SNSD-a danas je u Mostaru izražen optimizam da će do polovine ove godine biti usvojeni prioriteti Evropske komisije za dobijanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU.

Tokom sastanka razgovarano je o usvajanju tri zakona koji se nalaze među prioritetima Evropske komisije za dobijanje kandidatskog statusa BiH.

Član Predsjedništva HDZ BiH Vjekoslav Bevanda, koji je bio domaćin sastanka, rekao je da su predstavnici tri stranke danas u Mostaru bili fokusirani na ono što je opšti konsenzus u BiH, a to je evropski put i ono što je potrebno uraditi da bi BiH bila kredibilna i dobila kandidatski status.

On je izrazio zadovoljstvo aktivnošću svih učesnika, njihovim upućenosti u probleme i spremnosti da ih rješavaju.

- Konstatovali smo da smo da je šest od 14 prioriteta završeno. Mi smo danas bili fokusirani na tri zakona: zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu i zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH - rekao je Bevanda novinarima.

On je dodao da su na sastanku konstatovali statuse i dogovorili šta dalje raditi.

Bevanda ističe da su izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama usvojene u Savjetu ministara i da se nalaze u parlamentarnoj proceduri.

Što se tiče izmjena i dopuna Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucija BiH, Ministarstvo pravde u Savjetu ministra, ističe Bevanda, je uradilo nacrt zakona, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ i čeka se mišljenje Venecijanske komisije.

On je naglasio da će se uskoro preostala dva zakona naći pred Savjetom ministara i parlamentom.

- Mislim da bi onda imali puno pravo da kažemo da smo uradili veliki dio posla i da naše opredjeljenje na putu ka EU ima svoju kredibilnu osnovu - rekao je Bevanda.

Potpredsjednik SDA Denis Zvizdić iskazao je zadovoljstvo konstruktivnim sastankom na kojem je potvrđen konsenzus o spremnosti da se realizuju mjere i aktivnosti koje će ubrzati put BiH ka evropskim integracijama.

On je precizirao da mišljenje Evropske komisije ima 14 prioriteta kao uslov za kandidatski status, te analitički izvještaj sa 115 podprioriteta i brojnim mjerama.

- Njihova ukupna realizacija znači mogućnost da otvorimo prvi klaster pregovora. Danas smo govorili o realizaciji podprioriteta za koje smatramo da pokazuju kredibilan napredak BiH za narednu fazu, a to je dobijanje kandidatskog statusa. To je devet ili deset prioriteta, uključujući i Izborni zakon, a mi smo danas govorili o dinamici usvajanja tri zakona - rekao je Zvizdić novinarima.

On je naglasio da je važno da je jedan od tih zakona već u parlamentarnoj proceduri, te da će u skorije vrijeme biti usvojena sva tri zakona kako bi se BiH do polovine godine mogla kredibilno pojaviti pred EU i tražiti kandidatski status.

- Očekujemo da što prije završimo parlamentarnu fazu i da se do polovine ove godine pojavimo pred EU i dobijemo kandidatski status. Mislim da Bih zaslužuje da dobije kandidatski status i to je naša zajednička poruka u EU da podrže BiH u ovoj fazi kako bi nas trajno stavili na kolosijek ka evropskim integracijama - rekao je Zvizdić.

On ističe da će parlamentarna većina u narednih par mjeseci pokazati da je spremna da kompletira ozbiljnu listu od nekih devet ili deset bitnih prioriteta, među kojima su i strategije i zakoni, kako bi pokazali punu kredibilnost BiH na putu evropskih integracija.

U Mostaru je danas održan sastanak radne grupe SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA o 14 ključnih uslova EU koje BiH mora ispuniti za kandidatski status.

Iz SNSD-a sastanku su prisustvovali članovi Predsjedništva SNSD-a Snježana Novaković Bursać i Staša Košarac, te član Glavnog odbora SNSD-a Lazar Prodanović.

HDZ BiH su, osim Bevande, predstavljali potpredsjednik HDZ Darijana Katić Filipović, te Nikola Lovrinović.

U ime SDA, osim Zvizdića, u razgovorima je učestvovao i potpredsjednik SDA Adil Osmanović.