Sarajevo

SDA-HDZ: Bez dogovora o izmjenama Izbornog zakona i formiranju federalne vlasti

  • 10.03.2021. 22:43

Delegacije SDA i HDZ-a BiH na večerašnjem sastanku u Sarajevu nisu postigle konkretne dogovore u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH i formiranja federalne vlasti, rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović je nakon sastanka rekao novinarima da se nije ni očekivalo da će konkretni dogovori biti postignuti, te da će razgovori o ovim temama biti nastavljeni, a večeras su dvije grupe radile paralelno.

On je naveo da je jedna grupa radila u vezi sa pitanjima uspostavljanja nove strukture vlasti na federalnom nivou i nagomilanim problemima u funkcionisanju FBiH, dok je druga grupa razgovarala o mogućnostima izmjene Izbornog zakona BiH, odnosno sprovođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

Izetbegović je potvrdio da je razgovarao sa specijalnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan Metjuom Palmerom, koji insistira na formiranju interresorne radne grupe u parlamentu BiH koja će se baviti ovim pitanjima.

On je naveo da postoje "insinuacije u vezi sa sastancima SDA i HDZ-a" i da se dogovaraju o trećem entitetu, što, kako kaže, nije ni pominjano.

"Mi pokušavamo pomiriti dva principa na kojima ova država počiva i finkcioniše - građanski i etnički princip", rekao je Izetbegović.

On je istakao da je suština dogovoriti se kako se odlučuje, te da je prisutna diskriminacija.

"Imamo diskriminaciju u BiH kada su u pitanju manjine, imamo diskriminaciju, kako tvrdi HDZ, u odnosu na jedan narod kojima drugi biraju predstavnike i imamo diskriminaciju u odnosu na većinu. Evo u FBiH većina ne može uspostaviti novu strukturu vlasti jer je manjina u Parlamentu, ne manjina kao narod. Ne može se popuniti Ustavni sud FBiH", rekao je Izetbegović.

On je dodao da HDZ shvata da se bez manjih ustavnih promjena neće moći ništa uraditi ništa ni u FBiH, ni na nivou BiH.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović rekao da je na sastanku bilo riječi o svim dugogodišnjim problemima između te dvije stranke, te da se naziru pomaci i približavanja na rješavanju problema.

"Važan mi je stav SDA da jedan narod drugom neće birati predstavnike, ali naravno da to moramo uskladiti sa odlukama Evropskog suda u Strazburu. Zbog toga smo i rekli da, ako pronađeno rješenje bude zahtjevalo neku intervenciju kad je u pitanju Ustav FBiH i Ustav BiH, naravno da smo onda tu", rekao je Čović.

On je dodao da će razgovori biti nastavljeni u narednih sedam dana.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.