Formiranje vlasti u FBiH

SDA, DF I SBB potpisali zajedničku izjavu o formiranju vlasti

18:22, 17.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednici SDA Bakir Izetbegović, DF-a Željko Komšić i SBB-a Fahrudin Radončić potpisali su danas u zgradi Predsjedništva BiH zajedničku izjavu kojom su utvrdili principe i prioritete djelovanja, kako su ga nazvali, "patriotskog bloka" u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

U tekstu zajedničke izjave naglašava se da su DF, SBB i SDA odlučili "da formiraju snažan patriotski politički blok koji će, kao dio zakonodavne i izvršne vlasti na nivou BiH i Federaciji BiH", djelovati sa prioritetima među kojima su i "odbrana suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog uređenja BiH" i "očuvanje mira, stabilnosti i bezbjednosti u zemlji". 

Prioriteti potpisnika su i "ubrzanje procesa integrisanja BiH u EU inoviranjem i intenzivnom implementacijom Reformske agende i hitna aktivacija Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u i napredak BiH u procesu integrisanja u NATO putem redovnog usvajanja godišnjih akcionih planova", prenose federalni mediji. 

U tekstu izjave se ističe da će prioriteti biti i "ostvarivanje zastupljenosti konstitutivnih naroda i Ostalih u institucijama na svim nivoima vlasti u skladu s ustavima, usvajanje ekonomskih reformi i izgradnja boljeg poslovnog okruženja sa ciljem jačanja domaće ekonomije i otvaranja novih radnih mjesta i snažnija finansijska i organizacijska podrška mjerama koje će obezbijedti održivi povratak prognanih i raseljenih lica". 

Među navedenim prioritetima je i reorganizacija ministarstava u Vladi FBiH "kako bi bila uspostavljena racionalnija, efikasnija i funkcionalnija struktura Vlade".