SDA održala sjednicu Glavnog odbora

SDA čeka odluku SDP BiH o saradnji

  • 09.02.2019. 19:39

SDP konačnu odluku o daljem djelovnju odnosno, saradnji sa SDA, donosi na Glavnom odboru stranke. Rasprava traje cijeli dana, a partija je duboko podijeljenja oko eventulane sardnje sa SDA. 

Iako je predsjednik SDP-a ranije rekao da nema koalicije, odnosno da SDP, u okviru BH bloka, neće sarađivati sa Bakirom Izetbegovićem, pritisak pojedinih odbora sa terena koji zagovaraju ulazak u vlast, okupio je članove Glavnog odbora koji donose odluku. 

Prije sjednice Nermin Nikšić je rekao da stranka ostaje jedinstvena, čije god mišljenje bude preovladavalo na najvišim stranačkim organima.  

"Danas nije pitanje ko će pobijediti, unutar SDP-a niti će biti pobjednika, niti poraženih, danas nije pitanje, da li su to neki mladi ili stari, danas nije pitanje, da li je to sarajevska ili tuzlanska organizacija, danas je pitanje kakve će odluke donijeti SDP", kaže Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Iako je sjednica Glavnog odbora počela jutros u 10 sati, SDP će konačnu odluku vjerovtano donijeti kasno večeras, što dovoljno govori koliko je različitih mišljenja o daljem djelovanju. I SDA je održala sjednicu Glavnog odbora, Međutim čekaju vijesti iz SDP-a, pa da će da vide sta dalje. 

"Mislim da je to sasvim logično i sačekaćemo odgovor onih koje smo pozvali, a dalje preduzimati ono što je moguće u ovakvim okolnostima", kaže Čedomir Lukić, v.d predsjednika Glavnog odbora SDA.

Iako je Bakir Izetbegović ranije uporno pozivao na formiranje jedinstvenog bloka unutar bošnjačkih stranaka saradnju je do sada odbila većina lidera u FBiH i to je umnogome usporilo formiranje vlasti.

 "Potpuno je jasno da bošnjačka komponeta ima dosta problema, Bakir Izetbegović je svjestan da neće moći da provodi svoje politike pored Milorada Dodika i vidljivo je da Bakir Izetbegović pokušava da zajednički nivo vlasti obzebjedi još nekoga, vjerovatno dio BH bloka, i tu je zastoj izbornih rezulata, zbog uslovno rečeno bošnjačke komponete i njihov potrebe da se ojačaju", kaže Staša Košarac, poslanik SNSD-a u PD PS.

Ukoliko i SDP odbije saradnju sa SDA, jedina šansa te partije je da se okrene manjim političkim strankama, sa kojim bi formirali vlast u Federaciji i sarađivali na niovu zajedničkih institucija. 

Predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je pozvao sve lidere partija iz Republike Srpske da zajednički nastupaju na BH nivou, a o formiranju vlasti i drugim temama, sutra će u Mostaru razgovarati i delegacije SNSD-a i HDZ-a.

Тагови:
  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина