Zbog navoda da OBA prati medije

Savjet za štampu traži hitnu istragu

  • 26.06.2019. 10:17

Upravni odbor /UO/ Savjeta za štampu u BiH izrazio je veliku zabrinutost zbog navoda da Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/ BiH prati i prisluškuje medije, koje je iznio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te zatražio hitnu istragu i provjeru ove informacije od Tužilaštva BiH.

"U ime svojih članova, štampanih i onlajn medija, UO Savjeta zahtjeva hitnu istragu i provjeru ove informacije od Tužilaštva BiH, a takođe i javno izjašnjenje OBA o imenovanom protokolarnom dokumentu i njegovom navodnom sadržaju", navodi se u saopštenju Upravnog odbora. 

U saopštenju se dodaje da je čak i u ovom momentu, kada je izrečena izjava o prisluškivanju i namjeri stavljanja medija pod kontrolu u svrhe političke manipulacije još neprovjerena, preveliko uznemirenje i pritisak ne samo na prozvane medije, već i na cjelokupnu medijsku zajednicu. 

Prisluškivanje i nadziranje medija, s namjerom manipulisanja novinarima, ističu iz UO Savjeta, teško je ugrožavanje slobode medijskog izvještavanja, gušenje slobode riječi i zastrašivanje novinara. 

"Te su metode apsolutno nedopustive u demokratiji i zbog toga se ove informacije o navodnoj zloupotrebi moći OBA u odnosu na medije moraju hitno provjeriti i ispitati", zaključili su iz UO Savjeta za štampu u BiH. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik juče je rekao da OBA prisluškuje medije u BiH i regionu, navodeći da je 10. aprila pod brojem protokola 05/1-4-1547/19 u OBA otvoren nalog za obradu medija. 

Prema Dodikovim riječima, u dokumentu je navedeno da se vodi obrada "Dnevnog avaza", RTRS-a, "Dnevnog lista", "Nacionala", "Večernjih novosti", "Večernjeg lista", "Kurira" i "Informera", te portala "Poskok" /poskok.info/ i "Dnevno" /dnevno.ba/. 

Тагови:
  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина