Do 2021. godine

Savjet ministara usvojio program ekonomskih reformi

  • 30.01.2019. 16:41

Savjet ministara u tehničkom mandatu usvojio je, na prijedlog Direkcije za ekonomsko planiranje, Program ekonomskih reformi za period 2019-2021. godine, sastavljen od pet tematskih cjelina, uključujući prioritete strukturalnih reformi, makroekonomski i fiskalni okvir.

Reforme će biti usmjerene na unapređenje strateškog i zakonodavnog okvira u skladu sa ugovorom o uspostavljanju energetske zajednice, stvaranje održivog sistema finansiranja željezničke infrastrukture, unapređenje poljoprivredne proizvodnje, jačanje sistema infrastrukture kvaliteta BiH po modelu EU, saopšteno je iz Savjeta ministara. 

Radiće se na daljem unapređenju sektora komunikacija i informacionog društva, uz usklađivanje regulatornog okvira sa standardima EU, intenziviranju saradnje u obrazovanju i povećanju efikasnosti tržišta rada, uspostavljanju efikasnog sistema potrošnje u zdravstvu i unapređenju sistema socijalne zaštite. 

Program ekonomskih reformi biće proslijeđen Evropskoj komisiji.

Usvojena je i strategija protivminskog djelovanja

Savjet ministara u tehničkom mandatu usvojio je Strategiju protivminskog djelovanja BiH za period 2018-2025. godine sa finansijskim planom za njeno sprovođenje, u kojem je navedeno da je za realizaciju potrebno 336 miliona KM.

Iz Savjeta ministara je saopšteno da će usvajanje ove strategije omogućiti razvoj efikasnog i djelotvornog programa BiH protivminskog djelovanja s ciljem smanjivanja i potpunog eliminisanja opasnosti od mina za stanovništvo u BiH. 

Strategija, koja je usvojena na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, sadrži pet strateških ciljeva usmjerenih na uspostavljanje cjelovitog i efikasnog sistema protivminskog djelovanja u BiH. 

Oslanja se na tri ključna principa i to odgovornost, kontinuirano unapređenje i transparentnost, a dvije od pet pretpostavki za njeno sprovođenje su da finansiranje iz međunarodnih izvora bude održano na istom nivou ili povećano uz povećenje finansiranja iz domaćih izvora.

Govora je bilo i o izvozu proizvoda biljnog i životinjskog porijekla

Savjet ministara u tehničkom mandatu usvojio je danas i izvještaj o realizaciji Mape puta s ciljem stvaranja uslova za izvoz proizvoda životinjskog i biljnog porijekla u BiH.

Sprovođenjem konkretnih mjera iz Mape puta do sada je odobren izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina, te piletine u zemlje članice EU. 

Uspostavljen je sistem efikasnog nadzora i kontrole proizvodnje i proizvođača voća i povrća, te registar količina čime je otklonjen problem za izvoz voća i povrća u Rusku Federaciju, saopšteno je iz Savjeta ministara. 

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u tehničkom mandatu će u saradnji sa nadležnim organima Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta nastaviti sa aktivnostima za razvoj Poljoprivrednog informacionog sistema i svih njegovih komponenti. 

U informaciji o stepenu razvoja Poljoprivrednog informacionog sistema u BiH i svih njegovih komponenti, koju je usvojio Savjet ministara, navodi se da će ove aktivnosti biti nastavljene u skladu sa Zakonom o poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju BiH, preporukama Evropske komisije i zakonodavstvom EU. 

Razvoj ovog sistema omogućiće donosiocima odluka iz sektora poljoprivrede dobijanje kvalitetnih analiza, a prikupljene informacije biće dostupne poljoprivrednim proizvođačima, trgovcima poljoprivrednih proizvoda, te potrošačima. 

Poljoprivredni informacioni sistem će kao alat biti korišten za pristup finansijskim sredstvima iz sheme pomoći EU i fondova namijenjenih razvoju poljoprivrede.

Тагови: