Sarajevo

Savjet ministara raspravljao o koronavirusu

  • 30.01.2020. 19:11

Zbog koronavirusa, u BiH je na snazi pojačana aktivnost epidemiološkog nadzora. Na osnovu podataka iz Republike Srpske i FBiH nema informacija da je koronavirus stigao na teritoriju BiH, pa zato nema ni ograničenja u međunarodnoj trgovini ili putovanjima.

Zaključak je današnje sjednica Savjeta ministara koja je raspravljala i o ovom pitanju. Iz predostrožnosti, na graničnim prelazima, putnici iz Azije biće dodatno pregledani.

"Na svim graničnim prelazima BiH, granična policija zajedno sa nadležnim sanitarnim inspektorima, svakog putnika koji dolazi iz Kine evidentira i provjerava na način da popuni odgovarajući upitnik. Na temelju podataka odlučuje se o daljem postupanju tokom njihovog boravaka u BiH, odnosno eventualnoj potrebe stavljanja pod epidemiološki nadzor", rekla je Ankica Gudeljević, ministar civilnih poslova u Savjetu ministara BiH.

Savjet ministara pratiće, kao i do sada, preporuke i smjernice Svjetske zdravstvene organizacije, te preduzimati potrebne aktivnosti na osnovu važećih zakona u području zdravstvene zaštite i procjene ugroženosti stanovništva u BiH. 

Savjet ministara danas je utvrdio prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama, ali samo na nivou BiH. S tom dopunom, ministar pravde Josip Grubeša tvrdi da se, ujedno sprovodi i presuda Ustavnog suda BiH.

"Pravosudna tijela pokreću različite tužbe i oni su vansudskim nagodbama, te tužbe uglavnom dobijali. Bili su isplaćeni iz proračuna, tako da ovim Zakonom mi nećemo ni na koji način oštetiti proračun, ali ćemo smanjiti broj tih tužbi", istakao je Josip Grubeša, ministar pravde u Savjetu ministara.

O dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama, a i o dopunama Zakona o prekršajima koji je takođe danas usvojen odlučivaće parlamentarci. Što se tiče Savjeta ministara, na jednoj od narednih sjednica trebala bi da se nađe Revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina. Materijal koji je na čekanju već dvije godine, a koji je svaki put skinut sa dnevnog reda u Zvizdićevom, prošlom sazivu Savjeta ministara.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.