Održana prva sjednica

Savjet ministara odblokirao sredstva za infrastrukturne projekte u BiH

  • 30.12.2019. 19:05

Novi saziv Savjeta ministara već na prvoj sjednici odblokirao je mnoge infrastrukturne projekete u BiH koji su do sada bili na čekanju.

Konačno su odblokirana sredstva za izgradnju graničnog prelaza Bratunac – Ljubovija. Data je saglasnost za gradnju tzv. srednjeg dijela autoputa na Koridoru 5C. Ugovor je vrijedan 140 miliona evra, a sredstva su Evropske investicione banke. 

"U dionicama od Poprikuše do Nemila i Tarčin - Ivan, upućuje se u dalju proceduru u Predsjedništvo BiH, a ovaj sporazum sa Evropskom investicionom bankom potpisaće gospodin Bevanda, ministar finasija i trezora. Donijeli smo odluku o privremenom finasiranju institucija za prva tri mjeseca u iznosu od 241 milion do trenutka dok ne usvojimo budžet za 2020.godinu", istakao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara.

Uprava za indirektno oporezivanje narednih dana imaće pune ruke posla oko graničnih prelaza Bratunac – Ljubovija i Svilaj – Donji Svilaj. Novi saziv Savjeta ministara odbrio je 14,5 miliona maraka koliko je trebalo da se, poslije tri godine čekanja, Republika Srpska, odnosno BiH i Srbija povežu na Drini. 

"Taj projekat je godinu dana stajao i treba reći da smo vrlo jasno donijeli odluke i kada je u pitanju granični prelaz Svilaj smatrajući da su to pretpostavke kako bi naši privrednici imali bolje uslove, ali doći će vrijeme kada ćemo govoriti i o nekim integrisanim graničnim prelazima", rekao je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.  

Savjet ministara danas je formirao odbore za ekonomiju i unutrašnju politiku. Odbor za unutrašnju politiku, kojim će predsjedavati ministar odbrane Sifet Podžić, a njegov zamjenik biće ministar pravde Josip Grubeša. Odborom za ekonomiju, predsjedavaće ministar finasija Vjekoslav Bevanda, dok će njegov zamjenik biti ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac. Danas su imenovani i guverneri u međunarodnim finasijskim institucijama.

"Gospodin Bevanda će biti guverner kod Evropske banke za obnovu i razvoj, gospođa Bisera Turković biće guverner Svijetskoj banci, a ja ću biti guverner kada je u pitanju MMF", naglasio je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara.

Za njihove zamjenike imenovani su zamjenik ministra finansija u Savjetu ministara Hazim Raničić, odnosno ministri finansija Republike Srpske Zora Vidović i Federacije BiH Jelka Miličević.  
 

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.