Jedini zaključak

Savjet ministara BiH u tehničkom mandatu: Migranti su problem EU

  • 04.04.2019. 19:11

Migranti su problem Evropske unije. To je jedini zaključak Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu.

Doduše, tražili su i veći broj policajaca na istočnoj granici. Svake sedmice na stolu im je informacija da se broj ilegalnih migranata znatno povećava iz dana u dan, ali rješenja kako spriječiti novi talas i zaštititi granice i dalje nema. 

Procjene o kojima se sve glasnije govori da bi sa novim proljećnim talasom u BiH moglo stići i do 80 hiljada državljana afričkih zemalja za ministre u tehničkom mandatu su nepoznanica. Dragan Mektić kaže da za tu informaciju prvi put čuje. Priznaje da je neophodno jačati kapacitete na granici, ali para u budžetu BiH, za to, tvrdi, nema. 

“Mi smo ograničeni, s jedne strane, ograničeni finansijski kapacitetima, budžetom, ne dozvoljava se već godinama povećanje budžeta za institucije BiH, a zapošljavanje novih kadrova podrazumjeva finansije nove", kaže Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu.

Mektić bi ogradio granicu i žicom, ali sredstava ni za to nema, čak ni u budžetskim rezervama BiH za vanredne situacije. Banjaluka, za razliku od Sarajeva, migrantsku krizu ozbiljno shvata. Rezervni sastav MUP-a RS biće na raspolaganju građanima Srpske i kada novi migranski talas stigne pred vrata BiH. 

“Situacijama koje mi procjenimo da su nam bitne za RS, formiramo i rezervni sastav policije RS, kako bi zaštitili naše građane i RS u datom momentu", rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

Od početka godine do danas u BiH je ušlo više od 1.500 ilegalnih migranata, a spriječen je ulazak 2.471 migranta. To su podaci Granične policije BiH koja muku muči sa nedostatkom policijskih službenika na graničnim prelazima. 

“Granična policija neće moći samostalno sa postojećim materijalno-tehničkim  kapacitetima i brojem službenika riješiti složeno stanje na granici bez značajne podrške državnih i entiteskih organa, posebno policijskih, kao i međunarodnih što se posebno odnosi na finansijsku podršku za nabavku socificirane tehničke opreme za nadzor na granici", kaže Sanela Dujković, portparol Granične policije BiH.

Migranti pristižu iz Pakistana, Iraka, Sirije, Irana, Avganistana, Palestine, Libije, Alžira, Indije, Bangladeša. Većina populacije su muškaraci stariji od 18 godina, dok je žena i djece, za sada manji broj. Najbrojniji ilegalni prelasci zabilježeni su na područjima Bijeljine, Zvornika, Višegrada, Bileće i Trebinja, dok migranti koji borave u Krajini žele da se ilegalno domognu Hrvatske.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић