Mektić nije došao na sjednicu

Savjet ministara bez informacije o migrantima

  • 01.08.2018. 19:20

Migrantska kriza u BiH sve je ozbiljnija, ali Savjet ministara se tim se ne bavi. Iako je informacija, danas, trebala biti na dnevnom redu, ministri nisu raspravljali kako se izboriti sa krizom, pošto se ministar bezbjednosti Dragan Mektić nije pojavio.

“Nije danas na sjednici Savjeta ministara, znam tačno gdje je, ali ...  Ko je onda podnio informaciju o migrantima i je li uopšte bilo to na dnevnom redu? Nije niko, obzirom da nema predlagača, informacija nije bila na dnevnom redu,“ rekao je Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Zbog neažurnosti Savjeta ministara, migrantskom krizom se nisu bavili ni članovi Predsjedništva BiH, iako su danas trebali da donesu paket mjera za rješavanje krize. Predsjedavajući Dragan Čović tvrdi da neko namjerno zatvara oči pred ozbiljnim bezbjednosnim problemom. Čović je jedan je od zagovornika izmjene zakon o trženju azila u BiH.

“Mi danas imamo, za tu vrstu ljudi, migransku, ostavljen prostor od 14 dana u našem zakonodavstvu kad neko zatraži azil da mogu u tih 14 dana biti slobodni građani BiH, a da ne znamo uopšte o kome se to radi i jedan je od dogovora da promjenimo zakon. Tvrdim da imamo parlamentarnu većinu kroz stranke koje su tu sjedile, drugim riječima da to ne bude 14 dana, već 24 sata, pogotovo iz razloga što niko još nije dobio azil,“ kaže Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH.

Da se migranti kreću bez bilo kakve kontrole o tome pišu i sarajevski mediji. Navodno su migranti zaposjeli stan Ljiljane Zelen Karadžić, supruge prvog predsjednika RS Radovana Karadžića. Prema navodima pojedinih medija komšije u ulici Sutjeska vidjeli su da sumnjiva lica dovode migrante u stan koji je pripadao porodici Zelen Karadžić. Sonja Karadžić Jovičević za ATV kaže da već godinama njena porodica nije mogla da vrati svoj stan u Sarajevu. Povezivanjem migranata i njene porodice, mediji u Sarajevu, prema njenim riječima, pokušavaju da naprave senzaciju.

“Da su migranti, po toj vijesti, praktično u centru, u užem centru grada Sarajeva, a koliko ja pamtim taj stan i taj kraj, teško će da odu, a želja da se to poveže sa nama je potreba za senzacijom, to je jedna stvar, a ukoliko je tačna to je najmanje moja briga,“ rekla je Sonja Karadžić Jovičević.

Kako ATV saznaje, ni Kantonalni MUP nije reagovao na medijske natpise, samo su kratko poručili da nisu dobili nikakvu prijavu građana iz Sutjeske ulice da migranti borave u nekom od stanova na toj adresi. Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nikola Špirić komentarišući ovu vijest poručio je da je grupa migranata koja je uselila u stan prvog predsjednika SDS-a Radovana Karadžića u Sarajevu održala lekciju predsjedniku SDS-a Vukoti Govedarici, ministru bezbjednosti Draganu Mektiću i ostalim srpskim ministrima u Savjetu ministara, kao i kompletnom Savjetu ministara, da nisu dorasli migrantskoj krizi u BiH i izazovima koje ona sa sobom nosi.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.