U interesu svih građana

Savjet EU pozvao sve lidere u BiH da formiraju vlasti na svim nivoima

  • 15.10.2018. 13:54

Savjet EU pozvao je danas sve lidere u BiH da se poslije izbora konstruktivno angažuju u formiranju vlasti na svim nivoima, u interesu svih građana.

"Savjet ponavlja da očekuje od vlasti u BiH da im prioritet bude dalji iskorak u reformama koje su neophodne za napredovanje na putu ka EU, kako bi se osigurala puna i efikasna primjena Reformske agende", navodi se u saopštenju usvojenom na sastanku u Luksemburgu. 

U tekstu se napominje da Savjet jednoglasno podržava evropsku persepektivu BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. 

Savjet je potvrdio spremnost da nastavi Opeaciju "Altea" sa izvršnim vojnim mandatom kako bi pružio podršku vlastima u BiH da održe bezbjedno okruženje, u skladu sa obnovljenim mandatom od UN. 

U saopštenju se dodaje da Savjet očekuje prezentaciju sljedećeg Strateškog pregleda tokom 2019. godine, koji će biti osnova za diskusiju među članicama EU o zadacima EUFOR-a i budućim opcijama za Operaciju "Altea", imajući u vidu napredovanje BiH u procesu EU integracija i bezbjednosnu situaciju na terenu. 

Ukazano je na značaj nastavka koordinisanja EUFOR-ove Operacije "Altea" sa ostalim međunarodnim "igračima" na terenu. 

Savjet je na kraju ponovo apelovao na vlasti u BiH da, uz podršku međunarodne zajednice, ubrzaju napore za rješavanje pitanja uklanjanja viška municije, oružja i eksplozivnih naprava, kao i deminiranja i ostalih najvažnijih pitanja.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.