Evropljani ne žele više odlaganja

Savjet EU pozvao na hitno formiranje vlasti u BiH

  • 14.10.2019. 19:51

Savjet EU pozvao je na hitno formiranje vlasti u BiH. Evropljani ne žele više odlaganja. Traže da se završi izborni proces na nivou BiH, ali i Federacije koja još nije konstituisala vlast, navodi se u zaključcima objavljenim na zvaničnom sajtu Savjeta EU.

"Uzimajući u obzir činjenicu da još nije formirana vlast na svim nivoima nakon prošlogodišnjih izbora, Savjet ponovo poziva BiH da nastavi sa formiranjem vlasti i da to učini bez daljeg odlaganja, u interesu svih građana", navedeno je u zaključcima.

Lider HDZ-a BiH kaže da na Federalnom nivou nema razgovora bez izmjene Izbornog zakona. Što se tiče evropskog puta Dragan Čović kaže da EU nema s kim da razgovara sve dok se ne formira novi saziv Savjeta ministara. 

“EU će uskoro imati sve svoje instrumente koji će biti u prilici da razgovara sa BiH. S kim u BiH, ako nemate novo uspostavljen Savjet ministara, parlamentarnu skupštinu, u Predsjedništvu imate dva bošnjačka člana Predsjedništva, jasno je da što prije uspostavimo vlast bićemo predmet dogovora na tom višem nivou", kaže Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Glavni kočničar na BH nivou, i na federalnom je SDA. Lider te stranke Bakir Izetbegović ponovo se nada se da će do dogovora uskoro doći. Izetbegović traži kompromis.

"Kad kažem korektan kompromis, onda podrazumijevam da se svi ranije doneseni zakoni i državne strategije moraju poštovati, ali da članstva u NATO savezu neće biti dok se ne postigne novi dogovor konsenzusom triju strana  BiH. U toku su razgovori na nivou kabineta tri člana Predsjedništva BiH i cijenim da se ide ka rješenju", kaže Izetbegović.

Lider SDS-a Mirko Šarović ne odustaje. Najavljuje da će predsjedavajućem izvršne i zakonodavne vlasti uskoro uputiti zahtjev za promjenu većine koju čine SNSD, HDZ i SDA. Smatra da dvije stranke, isključujući SDA blokiraju rad zajedničkih institucija.

“Ja mislim SNSD, a da ga prati HDZ, to je potpuno jasno i ukoliko se nastavi sa tim da treba iskoristiti sve metode od promjene parlamentarne većine, ja sam spreman za tako nešto", kaže Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

“Ja bih rekao da Mirko Šarović se ponaša kao loša djevojka, nudi se svakom i to je nekoliko mjeseci očito. Očigledno je da pokušavaju da se održe na vlasti, iako su građani RS rekli da ne podržavaju politike Šarovića, Mektića, Crnatka i nekih drugih, ali očigledno da takve politike odgovaraju dijelu međunarodne zajednice i nekim drugim koji žele da afirmišu probosanske politike i centarlizuju institucije BiH", rekao je Staša Košarac, šef Kluba SNSD-a u PD PS BiH.

Lider SDS izjavio je da je lako naći 22 ruke koliko je potrebno za smjenu. Tim povodom oglasio se i portparol SNSD-a Radovan Kovačević koji podsjeća Šarovića da SDS, u Bijeloj sali, ima samo dva poslanika, što znači i dva glasa. I lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić smatra da SDS, optužujući SNSD za blokadu, dodvorava se Sarajevu i pravi alibi za i dalji ostanak u nelegitimnim ministarskim foteljama. 

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина