Sud BiH

Savičić: Optužnica je izmišljena, izjašnjavam se da nisam kriv

  • 10.02.2020. 19:03

U narednom toku suđenja, odbrana će dokazivati nevinost generala Milomir Savčića. Ključno za odbranu će biti da vrijeme koje se stavlja na teret Savčiću, a koje je obuhvaćeno optužnicom od 13.do 15. jula 1995. godine, general nije bio u mjestu Kasaba koje se pominje u optužnici.

U to vrijeme sa jedinicom koju je vodio bio na drugoj lokaciji, 50 kilometara udaljeno i za to postoje pisani tragovi, kao i brojni svjedoci. Odbrana tvrdi da će suštinsko pitanje i tužilaštva, i odbrane biti da se dokaže da li je general Savčić na bilo koji način učestvovao u planiranju onoga što se dešavalo vezano za Srebrenicu. Nedavno objelodanjeni dokumenti britanskih obavještajaca idu u prilog odbrani. 

"I tačna je procjena engleskih obavještajnih organa da Vojska Republike Srpske nema za cilj ulazak u Srebrenicu. Jednostavno demilitarizacija Srebrenice i zaustavljanje stalnih borbenih dejstava i diverzanskih akcija iz zaštićene srebreničke zone ka teritoriji Republike Srpske, a u realizaciji naredbe Envera Hadžihasanovića, a kasnije i Avda Palića komadanta 285 brigade Armije BiH da se takvim aktivnostima što više veže snaga RS, rastereti sarajevsko ratište i omogući Armiji BiH da izvrši deblokadu", rekao je Miodrag Stojanović, advokat.

Tužilaštvo BiH je 29. januara predložilo Sudu BiH da generalu Savčiću, zabrani obavljanje dužnosti predsjednika BORS-a i kontakte sa medijima. Po izlasku iz sudnice advokatu Stojanoviću stigla je poruka da je uvažena žalba odbrane kada su u pitanju izrečene mjere Suda BiH, a tiču se generalovog angažmana u Boračkoj organizaciji Republike Srpske. 

"Nisam još dobio zvaničan dokument da je naša žalba uvažena u dijelu koji se odnosi na zabranu obavljanja dužnosti predsjednika Boračke organizacije i mogu da obavjestim javnost da general Savčić ostaje predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske", istakao je Miodrag Stojanović, advokat.

General Savčić bio je svjedok u mnogim procesima koji su se vodili pred Haškim tribunalom i nikada do sada nije dovede u vezu sa dešavanjima u Srebrenici. Tužilaštvo BiH podiglo je 31. decembra prošle godine optužnicu protiv Savčića. 

Nakon izjašnjavanja generala Milomira Savčića da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, sada se čeka formiranje sudskog vijeća koji će voditi glavni pretres. Sudsko vijeće trebalo bi da bude formirano do kraja februara. 

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.