Šefa Delegacije EU

Satler zatražio hitno zatvaranje Vučjaka

  • 05.11.2019. 15:44

Šefa Delegacije EU Johan Zatler zatražio je danas od vlasti Unsko-sanskog kantona zatvaranje kampa "Vučjak" kod Bihaća koji ne ispunjava uslove za boravak migranata, ali i snažnije uključivanje vlasti BiH u ovaj problem.

"Kamp `Vučjak` simbol je nefunkcionalne vlasti u BiH i nema zatvaranja `Vučjaka` bez ponuđenih alternativa u vezi sa smještajima migranata", rekao je Zatler nakon sastanka sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem.

Zatler je naveo da je u opciji nekoliko lokaliteta izvan ovog kantona, te da stoga vjeruje da će vrlo brzo s ministrom bezbjednosti u Savjetu ministara iznaći lokacije za smještaj migranata iz kampa "Vučjak".

On je rekao da je u međuvremenu ostvario intenzivne kontakte i s Ministarstvom bezbjednosti u tehničkom mandatu i ministrom Draganom Mektićem, te da je prvi put u protekla dva mjeseca optimista da će biti pronađeno rješenje, odnosno lokacija izvan Unsko-sanskog kantona.

Zatler je rekao da je neophodan snažniji angažman vlasti na nivou BiH radi unapređenja postojeće koordinacije i zbog činjenice da samo jedan kanton nosi 90 odsto tereta migrantske krize.

Prema njegovim riječima, "Vučjak" je potrebno zatvoriti i zbog političkih razloga, "i to bi svakako bilo u interesu i svih nivoa vlasti".

Fazlić je najavio da će zbog aktuelne situacije na sutrašnjoj vanrednoj sjednici Gradskog vijeća ponuditi lokaciju Lipa kao lokaciju za privremeni smještaj migranata, prenosi portal "Vijesti".

On je naveo da je glavna tema razgovora sa Zatlerom bilo zatvaranje kampa "Vučjak", ali tek nakon što van grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona bude obezbijeđena lokacija za njihov smještaj, ali i smještaj svih onih koji i dalje budu dolazili u Bihać.

"I sinoć je u naš grad došlo više od 150 migranata i pitam sve šta ćemo s njima i svakim sljedećim migrantom koji bude dolazio u Bihać, a ne bude `Vučjaka`. Svi smo jedinstveni u stavu da uslovi na `Vučjaku` nisu idealni, ali ne možemo sad dozvoliti da migranti dođu u grad i budu van kontrole", naveo je Fazlić.

On je zatražio da se na cjelovit način riješi kriza, a ne parcijalno i da se teret raspodijeli, a ne da Bihać bude jedini na udaru. "Mi smo u dvije godine sačuvali obraz i sad dolazimo u situaciju da nas prikazuju kao neke negativce u kontekstu `Vučjaka`", naglasio je gradonačelnik Bihaća.

Tokom posjete Bihaću, Zatler je uručio ključeve za 11 novih vozila Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona u sklopu podrške EU jačanju rada policijskih službenika na terenu.

Zatler je istakao da je s današnjom aktivnošću podrška koju je dosad obezbijedila EU dosegla iznos od 36 miliona evra za rješavanje problema migrantske krize.

"Moram naglasiti da ne idu sva sredstva na zbrinjavanje samih migranata jer značajan dio odlazi i na podršku lokalnim zajednicama. EU je pouzdan partner koji će nastaviti da vam pruža podršku", rekao je Zatler. 
 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.