Sastanak Dodika, Čovića i Izetbegovića: Moguće novo odgađanje izbora

  • 07.07.2020. 19:15

Lokalni izbori u BiH mogli bi da se održe i u decembru, i to zbog izbora u Mostaru koji će zbog izmjena Izbornog zakona morati da budu prolongirani, ali bi i budžet BiH mogao da bude usvojen tek 21. jula. 

Centralna izborna komisija i dalje je trn u oku za SNSD i HDZ koji bi da smjene nelegalno izabre članove komisije, dok SDA u toj priči ne vidi ništa sporno, poručeno je to nakon sastanka lidera ovih stranaka. 

"SDA ne želi da razgovara na tu temu. Smatraju da je to "taknuto-maknuto" i da je to završeno. Mi ne mislimo tako mi smatramo da je to nezakonito i da će proizvesti niz malverzacija u samom procesu izbora. Da su namjere ovakvog izbora CIK-a loše, da se želi preko Centralne izborne komisije obračunavati sa drugim političkim partijama u izbornom procesu. I sve smo im to rekli naravno", kaže Milorad Dodik, lider SNSD-a. 

Trzavice između SDA i HDZ ni danas nisu mogle da se sakriju pod tepih, a Čović i Izetbegović zajednički jezik pronašli su samo po pitanju budžeta. Kad su kadrovi u pitanju, iz HDZ se drže ranijih stavova - za Selmu Cikotića neće biti podignutih ruku. Iz SDA poručuju da nikome neće stajati na putu.

"Treće pitanje je bilo kadrovanje, i ništa se nismo dogovorili. Ako govorimo o dogovaranju, ali u osnovi zadržavamo stanje koje do sada imamo kod svih onih funkcija po brojevima one su 36 plus 6. Što se tiče imenovanja ministra bezbjednosti, HDZ će imati stav da glasa protiv. Naša braniteljske udruženja su to tražile, i to ćemo ispoštovati", kaže Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH. 

"Nećemo dovoditi u pitanje izbor koji izvrše strane. Dakle SDA neće dovoditi u pitanje osim ako se radi o ratnom zločincu, naravno. Ili ako ne prođe provjere kandidat. Ostalo nećemo dovoditi u pitanje", kaže Bakir Izetbegović, lider SDA.

Neće više biti kočenja ni oko imenovanja u SIPA-i i RAK-u, zaključeno je nakon sastanka. Problem je zato Uprava za indirektno oporezivanje, koja je pripala Hrvatima, a na koju je oko bacila i bošnjačka strana. Najviše bi problema moglo da bude između HDZ-a i SDA.

"SIPA je definisana kao srpsko mjesto i što se mene tiče može biti prekosutra na Savjetu ministara imenovanja. RAK srpsko mjesto, isto tako. Za OBA-u moraćemo sjediti gospoda Bošnjaci i gospoda Hrvati ili ti HDZ i SDA pa sjesti i dogovarati se na tragu ovoga što sam rekao za CIK, Centralnu banku i mnoga druga imenovanja napravljena u proteklih par mjeseci mimo volje hrvatskog naroda", kaže Čović.

Sva imenovanja trebalo bi u četvrtak da se nađu pred Savjetom ministara. 

"Nas interesuje OBA, SIPA. Otpočeti proceduru imenovanja zamjenika direktora OBA-e i direktora zatvora i pripremiti to za sljedeću sjednicu s tim što će u isto vrijeme biti predložen i kandidat za ministra bezbjednosti i to je neki naš dio obaveze u kojoj smatramo da ćemo doći do imenovanja pozicija na Savjetu ministara", kaže Dodik.

Izborni zakon trebalo u Parlamentarnu skupštinu BiH ide po hitnoj proceduri. Na sastanku je dogovoreno i da će se rješavati problemi konstituivnosti i ravnopravnosti srpskog naroda u Mostaru, ali u u kantonima. Iz SDA ovaj put obećavaju, da po ovom pitanju neće biti zastoja. 

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм