Sastanak bez dogovora, Izetbegović traži imenovanje Vlade Federacije BiH

  • 16.09.2020.13:05

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović poručio je nakon sastanka sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem da je prvo potrebno implementirati izborne rezultate, koji su na čekanju dvije godine, a tek onda razgovarati o izmjenama Izbornog zakona koje su predviđene mostarskim sporazumom.

"Eventualni dogovor bi značio stabilan balans dva principa i stabilnu BiH. SDA i HDZ BiH mogu samo osmisliti model rješenja, prihvatiti ga moraju dvije trećine poslanika u Predstavničkom domu i delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH", rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.

On je napomenuo da ga prije toga moraju prihvatiti DF i SBB, kao i da je u ove pregovore krenuo u dogovoru sa liderima tih stranaka Željkom Komšićem i Fahrudinom Radončićem.

"SDA će insistirati na primjeni Ustava BiH. Narodi u BiH imaju pravo da budu zaštićeni i štite vitalni nacionalni interes. Njihovi predstavnici nemaju pravo rušiti sve što predstavnički domovi usvoje, a to se u FBiH pretvorilo u teror manjine nad većinom. Spor u Mostaru je izgledao nerješiv pa je riješen, kao i spor Grčke i Makedonije", prokomentarisao je Izetbegović.

On je naglasio da ozbiljan nastavak razgovora SDA i HDZ-a BiH nije realno očekivati dok se ne implementiraju rezultati izbora iz 2018. godine.

"Dvije godine smo bez nove vlasti u FBiH i bez popunjenog Ustavnog suda FBiH. Na tome instistira SDA. To treba uraditi prije lokalnih izbora. To što se dvije godine ne implementiraju rezultati na nivou FBiH obesmišljuje same izbore. Čemu izbori ako ih nećemo implementirati? Ne može manjina poništavati volju većine u parlamentu. Ako se to dogovorimo, mi ćemo iznaći rješenje da i oni budu zadovoljni", dodao je lider SDA.

Na pitanje da li to znači da neće biti novih razgovora dok se ne formira federalna vlada, Izetbegović je odgovorio potvrdno.

On je naglasio da mostarski sporazum važi i dalje, ali da važi i zakon koji kaže da se moraju implementirati izbori. "To čekamo dvije godine. Ne možemo ucijenjeni čekati", poručio je Izetbegović.