Povećanje cijena u najgorem trenutku

Šarović: Mogućnost novog povećanја cijena goriva nije uopšte isključena

  • 12.06.2018. 17:59

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je komentarisao povećanje cijena goriva, obrazlažući uzroke za takvu situaciju, glavne krivce i odgovorne te načine kako riješiti postojeći problem i zaštititi građane.

Pritisak javnosti je djelimično urodio plodom, te je do kraja sedmice u FBiH najavljeno sniženje cijena goriva za minimalno pet feninga. Da li će do toga doći ostaje da se vidi, a ministar Šarović smatra da u narednom periodu nije isključeno novo poskupljenje. 

"Mogućnost novog povećanја cijena goriva nije uopšte isključena jer je formiranje cijena u Bosni i Hercegovini slobodno prema uslovima tržišta. Da li će doći do smirivanja na tržištu ovih energenata zavisi i od globalnih kretanja cijena nafte, ali kao što znamo predviđanja u tom smislu su vrlo neizvjesna", smatra Šarović.

Dodaje da je do povećanja cijena goriva došlo u najgorem mogućem trenutku, jer su i akcize na gorivo u BiH početkom godine povećane. 

"Povećanje akciza odnosno putarina koje se nedavno desilo, odrazilo se na skok maloprodajne cijene goriva za približno 0,20 KM po jednom litru. Ostalo povećanje odnosi se na skok derivata na berzi i druge troškove koji su za građane prilično nevidljivi i netransparentni. Sasvim je jasno da je do povećanja akciza došlo u najgorem mogućem momentu, a to povećanje nije pratio bilo kakav plan za zaštitu ranjivih grupa kao što je npr. poljoprivredni sektor", kazao je ministar Šarović.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.