Politička kriza

Sarajlije ogorčene zbog blokade budžeta

  • 16.02.2019. 19:10

"To je grozno. Najbolje bi bilo da svi dođemo tamo pred Parlament pa to sve izjurimo napolje. I to sa metlama u ruci".

Ova rečenica možda i najbolje opisuje kakva je situacija u Federaciji u kojoj zbog političke krize plate, i ostala budžetska davanja, ne mogu da se isplate. 

Sarajlije sa kojima smo razgovarali, a koje nisu dobile januarske plate, boračke i socijalne naknade, najradije bi rastjerale odgovorne za situaciju u kojoj su se našli. Banke, kažu građani, traže rate kredita i nemaju razumijevanja za nesposobnost vlasti i neusvajanje federalnog budžeta. Nemaju ni vrtići, a treba platiti i račune. Zašto ispaštamo zbog neodgovornih federalnih političara, pitaju ogorčeni građani.

"I sama sam u takvoj situaciji ali šta da radimo, drugačije ne može. Evo vidjeli ste, prije nekoliko godina smo imali štrajkove, i ništa nisu donijeli, ništa. I sve je džaba i sve je uzalud", kaže Almasa Elvezović.

Osim plate koju niije dobilo 7200 javnih službenika u Federaciji, kasne boračka i socijalna davanja. Oko 
150 hiljada ljudi je u tim kategorijama a mnogi od njih nemaju mogućnost da rade pa od tih stotinu ili 200 maraka žive cijeli mjesec, plaćaju račune i lijekove. Osjećaju se, kažu, nemoćno i iznevjereno. 

"Kome da se žalim? Nemaš kome. Nema niko da da nas uputi na pravi put", kaže demobilisani borac.

U Sindikatu državne uprave Federacije BiH sve nade polažu u konstitutivnu sjednicu federalnog Doma naroda, zakazanu za 20. februar. Plate očekuju odmah u petak, dva dana nakon sjednice, ili u ponedjeljak. Ukoliko bude usvojen budžet, prvo bi trebalo da budu isplaćeni borački dodaci i invalidnine, pa tek onda plate.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.