Isplivao prljavi veš SDA

Sarajlić nudio zaposlenje delegatu SDA da glasa za drugog kandidata

  • 01.03.2020. 12:39

Načelnik Opšine Novi Grad Semir Efendić (SDA) objavio je snimak o malverzacijama u pozadini unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo koji su održani u srijedu. Glavni akter na snimku kojeg je objavio Efendić je predsjednik Kadrovske komisije i potpredsjednik SDA Asim Sarajlić.

Kao što je poznato, Efendić je na ovim izborima dobio 40 glasova, te je izgubio protiv Fikreta Prevljaka koji je dobio 59 glasova. No, on je već slijedećeg dana ukazao na neregularnosti navodeći da je od delegata traženo da fotografišu glasačke listiće.

"U izjavi za medije prije izbora za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo rekao sam da imam saznanja o nekim neprincipijelnim lobiranjima i pritiscima na delegate, ali da ću o tome govoriti nakon izbora. Izbori su završeni i rezultat je svima poznat, ali da ne bi ostao dužan, obavljujem ovaj tonski snimak koji na najbolji mogući način oslikava šta se dešavalo u pozadini ovih izbora. Na snimku se može poslušati kako Asim Sarajlić, predsjednik Kadrovske komisije, i potpredsjednik SDA, nudi zaposlenje supruge jednom od delegata kako bi glasao za drugog kandidata. Smatram da uz ove činjenice Asim Sarajlić ne može više biti predsjednik Kadrovske komisije SDA i očekujem da organi stranke nakon objavljivanja ovog snimka o tome raspravljaju i donesu odgovarajuće odluke. Uz ovakvo djelovanje pojedinaca krajnje su upitni i rezultati same izborne Skupštine", naveo je Efendić na svom Facebook profilu.

Takođe, on je dodao da delegat čiji glas se čuje na snimku uprkos ponudama nije "završen“, a na ovaj sastanak otišao je samo kako bi vidio ko stoji iza ponuda koje su upućene većem broju delegata.

Na snimku koji je objavio Efendić evidentno je da Sarajlić, zajedno sa Sabahudinom Delalićem (odbornikom SDA u Skupštini KS) i Muhamedom Šehovićem, SDA odbornikom u Novom Gradu dogovaraju lojalnost glasa nepoznatog delegata koji je umjesto za Efendića trebao biti osiguran kao glas za Fikreta Prevljaka, izabranog predsjednika KO SDA Sarajevo. Ipak, osim te primarne teme zbog koje su se i sastali, Sarajlić i Delalić prije svega iznose još brojne detalje iz bliže i dalje prošlosti kada je riječ o kadrovima, lobiranju, zapošljavanju, ali i planovima.

Na snimku se tokom razgovora može razaznati da je neimenovani delegat navodno imao zadatak da fotografiše glasački listić kada zaokruži Efendića, pa se raspituje kako to da riješi jer je potrebno da fotografiše i listić gdje će zaokružiti Prevljaka. Taj detalj govori da je moguće i jedna i druga strana od “svojih” delegata tražila dokaz glasanja i podrške. Ipak, taj detalj je gotovo neuporediv sa nekim drugim iznesenim podacima.

“Bakir i Osmica”

Tri pitanja se posebno nameću iz cijele priče, a to su akteri snimka, prije svega Sarajlić i Delalić potvrdili iznošenjem tih navoda.

Tako je Sarajlić kazao da se u proces izbora predsjednika KO SDA Sarajevo “u subotu i nedjelju” uključio i Bakir, misleći na Izetbegovića, što nameće sumnju da je i lider SDA lobirao direktno za glas kod određenih delegata u korist Prevljaka. Miješanje predsjednika u sam izbor i direktno lobiranje za određenog kandidata otvara mnoga pitanja.

Sarajlić je u dva navrata spomenuo, doduše po nadimku i direktora Obavještajno bezbjednosti agencije (OBA) Osmana Mehmedagića, tvrdeći da je Osmica na njihovoj strani te da se neimenovani delegat koji je predmet snimka ne treba plašiti prepiske na Viberu.

Izbor gradonačelnika Abdulaha Skake

Drugi primjer gdje Sarajlić spominje Osmicu je priča koju je ukratko kao primjer “završavanja” određenih poslova i lobiranja naveo, a riječ je o izboru gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake prije skoro 4 godine. Tada je Skaka izabran sa jednim glasom prednosti u odnosu na protukandidatkinju, a Sarajlić da bi vjerovatno ohrabrio nepoznatog delegata, spominje kako su tada Delalić i on sav posao završili. Tu spominje da su imali i pomoć Osmice, koji je, prema riječima Sarajlića razgovarao s ocem Denisa Stojnića, Zdravkom. Uloga prvog čovjeka OBA-e u tom procesu je posebno pitanje, a naravno otvara se i pitanje regularnosti izbora Abdulaha Skake za gradonačelnika.

“Glumac mi je dužan”

I treće pitanje koje je u ovom trenutku najaktualnije su najave i obećanja nelegalnog, nezakonitog i čistog stranačkog zapošljavanja. Glumac koji se spominje na snimku je Emir Hadžihafizbegović i on bi trebao biti budući ministar kulture. Na objavljenom Efendićevom snimku jasno je da se delegatu kojeg Sarajlić i Delalić “završavaju” obećava zaposlenje žene. Kao potencijalna opcija se spominje neko mjesto u “kulturi”. Delalić se potom uključuje i sugeriše da ima informacije da je “prazno u kulturi”, odnosno da ima prostora da se zaposli jer je samo jedna žena zaposlena na ugovor o djelu. Sarajlić takođe navodi da mu je Glumac dužan, a ima i kod Cvrleta, a Cvrle je Senad Hasanspahić, budući SDA ministar za boračka pitanja KS. Sarajlić je siguran u njegovu odanost jer mu je, kako je potvrdio na snimku bio pomoćnik dok je Sarajlić bio načelnik opštine Vogošća.

Prljavi veš SDA! Nakon Efendićevog snimka dva su potencijalna scenarija

Audiosnimak koji je objavio Semir Efendić na kojem se jasno čuje dogovor za “kupovinu” glasa jednog od delegata na unutarstranačkim izborima za prvog čovjeka sarajevske SDA najava je velike afere koja otvara mnoga pitanja.

Ukoliko se utvrdi autentičnost audiosnimka dva su potencijalna scenarija koja mogu voditi ka raspetljavanju novonastalog kuršlusa unutar SDA. Utjecajan i nesumnjivo veoma popularan ako je suditi po broju osvojenih glasova, ali i stabilnosti vlasti u sarajevskoj općini Novi Grad, načelnik Semir Efendić otvorio je svojevrsnu Pandorinu kutiju SDA kadroviranja. U glavnoj ulozi je Asim Sarajlić, predsjednik Kadrovske komisije SDA (komisije zadužene za gotovo sva imenovanja i kadroviranja koje pripada toj stranci) i jedan od najbližih saradnika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Izetbegović pravda Asima: Nije Sarajlić bio sam, ovo je očigledno namještena situacija

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović kazao je novinarima u Sarajevu kako je slučaj kompromitujućeg snimka sa članovima SDA trebao da se riješi na drugačiji način.

Prvenstveno, prvi čovjek SDA je rekao da Asim Sarajlić, glavni akter u snimku i ujedno jedan od najmoćnijih ljudi u partiji, nije sam napravio cijelu situaciju sa spornim snimkom

"Kad se dese ovakve stvari, a ovo je očigledno namještena situacija, to treba prijaviti rukovodstvu SDA. Kao u restoranu, ako ste zadovoljni recite svima, ako ste nezadovoljni recite samo nama. Ako postoji neki problem, onda se prvo čistiti unutar kuće. Ovo nije bio put. Svi će biti upitani šta su radili", zaključio je Izetbegović.
 

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана