Indeks kvaliteta vazduha 411

Sarajevo i jutros najzagađeniji grad

10:21, 29.12.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Zagađenost vazduha u pojedinim gradovima Federacije BiH jutros je visoka i predstavlja opasnost za sve građane, a najzagađenije je Sarajevo.

Prema podacima sa internet stranice Zrak.ekoakcija, u Sarajevu je izmjeren indeks kvaliteta vazduha 411, a ukoliko indeks prelazi 300, smatra se opasnim i može izazvati ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo.

Ovaj sajt navodi da je tokom boravka napolju potrebno izbjegavati bilo kakve napore, a najugroženije kategorije stanovništva su trudnice, stara lica, djeca i lica s respiratornim i srčanim problemima, koje bi morale ostati u zatvorenom.

Veoma nezdrav indeks kvaliteta vazduha jutros u 8.00 časova izmjeren je u Zenici 241, Lukavcu 226 i Tuzli 209, što je okarakterisano kao opasan vazduh za osjetljivije kategorije građana, dok bi svi građani trebalo da izbjegavaju duži boravak na otvorenom.

Indeks kvaliteta vazduha jutros je nezdrav bio u Kaknju 179 i Goraždu 166, dok je umjereno zagađenje bilo u Јajcu i Banovićima, u kojima je vrijednost ovog indeksa iznosila 68, odnosno 64.

Vrijednosti indeksa kvaliteta vazduha od 51 do 100 smatra se umjerenim, a vrijednost od 301 do 500 veoma opasnim po zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj veb stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u FBiH.