Šarović u Sofiji

Saradnja sa Kinom u oblasti zdravlja životinja  

15:31, 07.07.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predstavnici kineske Vlade i Savjeta ministara potpisali su danas u Sofiji Ugovor o saradnji u području zdravlja životinja i karantina.

Ugovor su na marginama 7. Samita predstavnika 16 zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom Kine "16 plus jedan" potpisali ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Kine Han Čangfu, saopšteno je iz Savjeta ministara. 

Potpisivanju Ugovora prisustvovali su predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i kineski premijer Li Kećijang. 

Dokumentom je predviđeno da strane potpisnice prihvate koncept "Jedan svijet, jedno zdravlje" i uspostave mehanizme za saradnju u području prekogranične kontrole bolesti životinja, navedeno je u saopštenju. 

BiH i Kina su se obavezale da će olakšati saradnju na područjima uprave, nauke i tehnologije i razmjenjivati informacije o trgovini životinjama i proizvodima životinjskog porijekla. 

Nadležna tijela za provođenje Ugovora su Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Kancelarija za veterinarstvo BiH, te Ministarstvo poljoprivrede i ruralnih poslova i Opšta carinska uprava Kine.